Se întâmplă în toate școlile din România. Apare un nou manual pe băncile elevilor. Este vorba de un ghid care îi învață pe copii, părinți și profesori despre pericolele din mediul online. Acesta va fi introdus din toamnă în toate unitățile de învățământ din țară.

Ministerul Educației a preluat și distribuit către Inspectoratele școlare județene acest nou ghid. El se intitulează „Cum îmi protejez datele personale și mă apăr de pericole în mediul online„. Cartea este destinată copiilor, părinților și profesorilor.

Noul ghid poate deveni un manual școlar

Din toamnă, aceste informații vor fi integrate în toate unitățile de învățământ preuniversitar. Acesta este primul ghid dedicat siguranței copiilor în mediul online. El este elaborat de specialiști în domeniu.

Noutatea și mai mare este legată de faptul că, în viitor, ar putea deveni chiar un manual școlar.

Daniela Cireașă, președintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor este unul dintre inițiatorii proiectului. Ea a oferit câteva detalii pe marginea acestui ghid.

Cireașă a mărturisit că, într-o eră a tehnologiei, riscurile pentru copii adesea depășesc beneficiile. Ea a subliniat importanța luării unor măsuri urgente în acest sens, pentru a proteja copiii înainte ca problemele să devină ireparabile.

elev, scoala, manuale
SURSA FOTO: Pexels

Pericolele din mediul online, pe înțelesul elevilor

Ghidul conține o serie de informații esențiale pentru înțelegerea a două concepte fundamentale. E vorba de protecția datelor cu caracter personal și siguranța în mediul online.

El este scris într-un limbaj accesibil. Acest ghid este destinat copiilor, părinților și profesorilor. Manualul are menirea de a face subiectul ușor de înțeles. Este conceput să fie folosit de către cei care nu au cunoștințe avansate în domeniu, dar care sunt profund implicați în educația și protecția copiilor. Astfel, informațiile sunt prezentate simplu și concis. În plus, se evită să devină plictisitoare, pentru a fi asimilate rapid și eficient.

„Am încercat să-l gândim și să-l scriem pe înțelesul tuturor, mai ales pe înțelesul copiilor, căci vorbim despre un subiect greu de digerat. Ne adresăm apoi părinților și profesorilor, oameni care nu au cunoștințe de specialitate. În schimb, sunt convinsă că toți sunt extrem de implicați în viața celor mici. Ne dorim ca informațiile să fie asimilate repede și cât mai simplu, nu să plictisească”, a spus aceasta, conform Adevarul.

Documentul este structurat în trei capitole principale

În primul capitol, copiii învață despre datele personale. Se explică ce sunt acestea, cum sunt folosite și cine poate avea acces la ele. Ghidul răspunde la întrebări esențiale despre importanța siguranței în mediul online. Se au în vedere concepte precum parolele (cum se aleg și cât de importante sunt), ce informații colectează dispozitivele noastre personale despre noi, ce înseamnă inteligența artificială, și care sunt pericolele cele mai frecvente întâlnite de copii în spațiul virtual.

În al doilea capitol, copiii sunt învățați despre diverse amenințări online. Sunt aduse în atenție furtul de identitate, atacurile asupra e-mailurilor și mesajelor, sau asupra dispozitivelor electronice precum telefoanele, computerele și laptopurile. Acest ghid oferă sfaturi despre cum să recunoască pericolele, cum să le evite și cum să își dea seama dacă cineva încearcă să îi înșele. Copiii sunt informați și despre drepturile lor în mediul online, despre ce este legal și ce nu.

În al treilea capitol, ghidul abordează subiecte sensibile cum ar fi cyberbullying-ul, pornografia infantilă, furtul de date personale, furtul de identitate, șantajul, spamurile, înșelătoriile, sexting-ul și grooming-ul. Aceste subiecte sunt explicate într-o manieră adecvată vârstei, cu accent pe cum să le recunoască copiii și cum să le evite.

Este important ca părinții să fie familiarizați cu aceste subiecte și să le învețe pe copiii lor despre modalitățile de protejare și comportamentele sigure în mediul online.

Mai multe detalii despre ghid se pot găsi pe site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică.