România intră în Schengen aerian și maritim din 31 martie

Odată cu aderarea noastră oficială la Spațiul Schengen, românii nu vor mai fi supuși controalelor la frontierele aeriene și maritime interne ale Uniunii Europene.

Cu toate acestea, controalele vor rămâne în vigoare la granițele terestre.

Oficialii din cadrul Executivului comunitar au subliniat că, în urma acestor modificări, timpul de așteptare la coadă și procesarea fluxurilor de pasageri vor fi reduse semnificativ.

Precizările au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii acreditați din România și Bulgaria.

În continuare, autoritățile naționale rămân responsabile pentru regulile referitoare la prezentarea la aeroport sau port cu aproximativ două ore înainte de plecare, chiar dacă pasagerii vor petrece mai puțin timp până ajung efectiv la poarta de îmbarcare.

În cazul în care un cetățean român sau bulgar face o escală într-un stat terț, din afara Uniunii Europene, trebuie să prezinte actele de identitate ofițerilor de la frontiera exterioară a blocului comunitar.

În legătură cu relaxarea controalelor la frontierele terestre, oficialii Comisiei Europene au confirmat sprijinul constant al Executivului. Au fost lansate două programe-cadru de cooperare la frontiere și în gestionarea imigrației.

Decizia, de natură politică, este încă în așteptare. Nu se poate oferi un termen precis.

Aeroport
Aeroport/SURSA FOTO: freeimages.com

De când nu se mai arată documentele la frontiere?

Comisia Europeană spune că, din data de 31 Martie, românii și bulgarii nu vor mai fi nevoiți să arate documentele când călătoresc cu avionul sau maritim către un alt stat din Schengen.

Eliminarea controalelor se aplică tuturor cetățenilor, indiferent dacă sunt adulți sau minori.

La data de 30 decembrie, Consiliul Uniunii Europene a aprobat cu unanimitate includerea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Este vorba doar despre frontierele aeriene și maritime.

Miercuri, reprezentanții Comisiei au declarat că sunt în contact permanent cu autoritățile române și bulgare. Acestea sunt pregătite complet pentru implementarea noilor reguli care intră în vigoare pe 31 martie.

Aeroport
Aeroport/SURSA FOTO: freeimages.com

Terminalele din România, reconfigurate

La începutul lunii, oficialii CNAB au anunțat că lucrează intens la reconfigurarea terminalelor Schengen / non-Schengen. Toți pasagerii internaționali sunt temporar dirijați prin aceleași fluxuri.

Conform CNAB, două treimi dintre pasagerii internaționali se deplasează între destinații Schengen.

În 2023, CNAB a înregistrat un trafic de 14.698.845 pasageri și 128.594 mișcări de aeronave pe cele două aeroporturi din București.

Aceasta reprezintă o creștere de 16,56% față de 2022 în ceea ce privește pasagerii și o creștere de 6,50% în mișcările de aeronave.

Astfel, numărul total de pasageri din 2023 s-a apropiat considerabil de maximul înregistrat în 2019. Atunci a fost de 14.729.894 pasageri.