Dincolo de criza financiară și sanitară cu care se confruntă țara noastră, sistemul energetic înregistrează o schimbare istorică. Anul 2020 a fost unul decisiv pentru cărbune, dar și pentru gaz.
O premieră în sistemul energetic a fost înregistrată anul trecut în România. Mai exact, potrivit datelor publicate de ZF, Cărbunii au ieșit de pe podium producătorilor, iar gazul a prins putere și s-a alăturat topului primelor trei resurse de producție a energiei din România.
Totodată, potrivit sursei citate, energia renegerabilă prinde și ea putere și are șanse mari să crească pe termen lung. Mai exact, se pare că în 2020, cărbunii au livrat 16,5% din energia României, situaţie fără precedent în contextul în care marile termocentrale din bazinul Olteniei mereu se situau la peste 20% din mixul energetic.
În același timp, datele publicate în raportul anual al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), mai arată că energia verde a avut anul trecut o contribuţie de 15,4% în mixul energetic local. Potrivit sursei citate, cea mai mare parte a energiei verzi a fost asigurată de eoliene, lucru ce arată că toate şansele ca anul acesta să depăşească producţia pe cărbune.
Premieră în România
De mențioant este faptul că, ceea ce se întâmplă în plină pandemie este o adevărată premieră Cărbunii au fost mereu pe podimul producătorilor de energie, ani la rând, însă 2021 va fi primul an în care marile centrale vor părăsi clasamentul.
Mai exact, gazul devine a treia forţă în sistemul energetic local, cu o pondere de 18,17%, după hidro, cu 29% şi nuclear, cu aproape 21%. În același timp, situaţia reflectă schimbarea majoră prin care trece sistemul energetic local şi cel mai probabil va fi urmată de o reducere constantă a ponderii cărbunilor pe termen lung concomitent cu creşterea produceţiei de energie verde şi a celei pe gaz.