România se pregătește pentru intrarea în spațiul Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a indicat că Guvernul este în proces de pregătire pentru data de 31 martie, când se așteaptă ca România să intre parțial în spațiul Schengen.
Prevederile la care face referire prim-ministrul țin de controlul la frontiere, regimul străinilor, gestionarea migrației ilegale și drepturile lucrătorilor străini pe teritoriul României.
”Fiindcă se apropie momentul intrării României în spațiul aerian și maritim Schengen, la 31 martie, adoptăm câteva prevederi absolut necesare. Vorbim despre controlul la frontiere, regimul străinilor, controlul migrației ilegale și drepturile lucrătorilor străini pe teritoriul României.”, a spus Marcel Ciolacu.
Ce se întâmplă cu minorii după intrarea în Schengen?
După aderarea la Schengen, cetățenii români care călătoresc cu avionul nu vor mai fi obligați să treacă prin controlul de la frontieră.
Nu s-a decis încă dacă minorii însoțiți de părinți vor fi supuși sau nu unor verificări suplimentare după aderarea la Spațiul Aerian Schengen.
Există o propunere legislativă în dezbatere. Aceasta prevede menținerea controalelor pentru copii.
Asociația Aeroporturilor solicită o reevaluare a acesteia.
Fără cozi pe aeroporturi
După aderarea la Schengen, se preconizează eliminarea cozilor de la aeroport.
Prima coadă se forma la controlul pașapoartelor în fața ghișeului de la frontieră. A doua coadă se forma la sosire, în țara membră Schengen.
În legătură cu libera circulație terestră, discuțiile între România, Bulgaria și Austria vor continua și în anul viitor.
Există posibilitatea ca integrarea totală să aibă loc în primăvară.
Țările care sunt membre Schengen
Dacă vrei să-ți plănuiești o vacanță în funcție de țările în care nu trebuie să aștepți la controlul de frontieră, află că acestea sunt țările membre Schengen. Aici nu va mai trebui să stai la controlul pașapoartelor și vei evita timpul pierdut.
- Austria
- Belgia
- Croația
- Cehia
- Danemarca
- Elveția
- Estonia
- Finlanda
- Franța
- Germania
- Grecia
- Ungaria
- Islanda
- Italia
- Latvia
- Liechtenstein
- Lituania
- Luxemburg
- Malta
- Olanda
- Norvegia
- Polonia
- Portugalia
- Slovacia
- Slovenia
- Spania
- Suedia
Ce este Acordul Schengen?
Acordul Schengen este un tratat care a dus la crearea Spațiului Schengen în Europa, în care controalele la frontierele interne au fost în mare parte abolite.
A fost semnat la 14 iunie 1985 de cinci dintre cele zece state membre ale Comunității Economice Europene de atunci și a fost promulgat un deceniu mai târziu, toate țările din Uniunea Europeană (UE), cu excepția Regatului Unit și a Irlandei, aderând în anii următori.
Au aderat, de asemenea, țări din Europa, dar din afara UE, printre care Elveția, Norvegia și Islanda. Ulterior, Marea Britanie a părăsit UE – ceea ce înseamnă că este extrem de puțin probabil să adere la Schengen în viitorul apropiat.
Numele Schengen provine de la orașul din sud-estul Luxemburgului, unde Franța, Germania, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos au semnat Acordul Schengen inițial în 1985.