Pe 31 martie, România și Bulgaria încep procesul de aderare la spațiul Schengen. Începând cu această dată, controalele la frontierele aeriene și maritime pentru România și Bulgaria vor fi eliminate.
Cu toate acestea, discuțiile referitoare la ridicarea controalelor la frontierele terestre, care ar facilita aderarea corespunzătoare a celor două țări la spațiul Schengen, sunt încă în desfășurare.
Deși ambele națiuni sunt membre ale Uniunii Europene din 2007, acestea sunt încă supuse obligației de a prezenta pașaportul la intrarea în alte țări ale UE, spre deosebire de alți cetățeni europeni.
Controalele la frontierele celor două țări vor fi simplificate
Cu toate acestea, în 2024, controalele la frontierele celor două țări vor fi simplificate, iar este posibil să se producă și alte schimbări semnificative. Această evoluție reprezintă un pas important pentru integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Măsura va contribui la consolidarea legăturilor cu celelalte state membre ale UE. În plus, va facilita libera circulație a cetățenilor în interiorul Uniunii Europene.
Există speculații că România și Bulgaria ar putea urma exemplul Croației. Această țară a aderat recent la spațiul Schengen. Ea a fost supusă unor critici ample pentru creșterea prețurilor în general de la intrarea în acest spațiu.
România va lua calea Croației?
Cu toate acestea, spre deosebire de Croația, România și Bulgaria nu vor adopta moneda euro. Cele două țări vor experimenta unele schimbări odată cu aderarea la Schengen.
Elaine Warren, expertă în călătorii și fondatoarea blogului The Family Cruise Companion, exprimă speranța că intrarea în Spațiul Schengen nu va conduce imediat la o creștere a prețurilor. Acest lucru ar putea descuraja potențialii turiști.
„Creșterea concurenței ar putea echilibra orice tendință de creștere prea puternică a prețurilor în cele mai vizitate locuri. În condițiile în care călătorii pot compara cu ușurință prețurile la nivel transfrontalier, hotelurile și alte întreprinderi vor dori să rămână competitive în ceea ce privește tarifele”, a spus ea pentru euronews.ro.
Acesta a menționat că este posibil ca anumite costuri să se alinieze treptat mai mult între țările Schengen. Dar, în general, combinația de efecte – mai mulți vizitatori, dar și o concurență mai acerbă – sugerează că impactul asupra prețurilor nu va fi clar.
Aderarea la Schengen va dinamita turismul în România
„Locurile populare ar putea înregistra creșteri modeste, în timp ce zonele rurale și prețurile de consum se vor confrunta cu presiuni descendente„, a adăugat Warren.
Ea explicat că nu se poate nega faptul că aderarea la Schengen pare pregătită să dinamizeze enorm de mult turismul în România și Bulgaria. În opinia sa, economiile celor două țări vor avea de câștigat noi oportunități substanțiale.
„Va fi fascinant să vedem cum vor evolua vizitele și afacerile în ambele națiuni în anii următori”, a concluzionat expertul în călătorii.
Impact destul de neutru asupra prețurilor
Robert Blaszczyk, șeful departamentului de clienți strategici la o companie globală de fintech Conotoxia, a venit cu detalii. Acesta a spus că, deși potențialele schimbări nu sunt clare, există speranță atât pentru țări, cât și pentru vizitatori.
În opinia sa aderarea la spațiul Schengen are un impact destul de neutru asupra prețurilor din aceste țări, mai ales la început.
„Impactul marginal pozitiv al reducerii timpului și a costului transportului rutier nu va fi resimțit inițial”, spune el.
El a arătat că, pe termen lung, acesta tinde să fie compensat de o cerere mai puternică stimulată de creșterea numărului de vizitatori. Cu toate acestea, impactul asupra turismului este fără echivoc, a subliniat acesta.