Marcel Ciolacu anunță majorarea pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu a indicat că în cadrul Guvernului se dorește implementarea unui mecanism stabil de ajustare a pensiilor. Acest lucru se va întâmpla fie prin creștere, fie prin impozitare.

Șeful Guvernului mai spune că scopul este de a elimina influența factorilor politici sau subiectivi asociată cu ciclul electoral.

În ceea ce privește anunțurile referitoare la majorările de pensii, el a menționat că preferă să se creeze un mecanism similar cu cel al salariului minim european. Astfel, politicul să nu va influența deciziile pe termen lung în funcție de factori subiectivi.

”Eu vreau ca statul român să fie sustenabil și predictibil. Dacă doriți să continuăm discuția pe colțul mesei sau când cineva vrea să anunțe ceva favorabil vine și spune mărim de la 2000 la 2200. Eu vreau să creez un mecanism, la fel ca la salariul minim european, pentru că o societate se dezvoltă și este sustenabilă, atunci când politicul nu intervine o perioadă lungă de timp în funcție de ceva subiectiv”, spune acesta.

În acest sens, Ciolacu a subliniat că noul sistem se va baza pe informațiile oficiale furnizate de către Institutul Național de Statistică. Drept urmare, Executivul va acționa doar în conformitate cu aceste date.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Mecanism sustenabil și predictibil

Marcel Ciolacu a declarat că el dorește ca statul român să fie sustenabil și predictibil.

Marcel Ciolacu a explicat că atunci când s-a stabilit un plafon de 2000 de lei pentru pensii, contextul era diferit.

El a subliniat importanța ca mecanismul de ajustare a pensiilor să funcționeze automat în funcție de puterea de cumpărare, fără intervenția directă a unui prim-ministru pentru a anunța o majorare.

Ciolacu a insistat că acest mecanism ar trebui să se bazeze pe date statistice furnizate de INS. Va elimina, astfel, implicarea Guvernului în colaborare cu patronatele și sindicatele.

Conform lui, acest tip de mecanism ar oferi predictibilitate.

”Când s-a stabilit un plafon de 2000 de lei erau alte condiții, erau anumite prețuri, era o anumită inflație, nu am avut criză energetică etc. În funcție de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcționeze singur. Nu să vină un prim-ministru să spună că m-am gândit eu să vă măresc. Mecanismul să se bazeze pe statistică, să vină datele de la INS, să nu mai decidă Guvernul împreună cu patronatele, cu sindicatele. Acest mecanism este predictibil!”, continuă acesta.

Șeful Executivului de la București a remarcat că, în opinia sa, indiferent de natura reformei fiscale adoptate, este imperativ să se acopere toate aspectele lanțului de acțiuni pentru a obține atât sustenabilitatea, cât și predictibilitatea.

De altfel, a mai spus că este necesară o analiză detaliată pentru implementarea unui sistem predictibil.