Schimbare istorică în sistemul de pensii din România. Nu s-a mai făcut așa ceva

Sursă: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Fostul ministrul al Muncii, Marius Budăi, a declarat că PSD rămâne ferm pe poziție în susținerea creșterii pensiilor. El și-a exprimat încrederea că Guvernul va continua să găsească soluții pentru a susține aceste măsuri financiare.

PSD nu renunța la majorarea pensiilor, susține Marius Budăi

PSD refuză categoric să intre în logica „nu pot, nu am” în privința majorării pensiilor, a declarat fostul ministru al Muncii, deputatul Marius Budăi, într-un interviu la RFI.

Acesta a subliniat că Guvernul va găsi resursele necesare pentru creșterea pensiilor rezultate din recalculările actuale și a asigurat că nici o pensie nu va scădea.

Întrebat cum va suporta bugetul majorări de până la 27%, Budăi a afirmat că PSD a găsit întotdeauna soluții pentru a finanța pensiile și salariile: „PSD refuză categoric să intre în logica lui nu pot și nu am. Trebuie să găsim soluții. Seniorii noștri au muncit pentru acești bani, nu sunt asistați social.”

Chiar dacă deficitul bugetar ar putea crește la 7%-8%, fostul ministru susține că acest lucru nu va împiedica majorările pensiilor și că PSD va găsi soluții, cum a făcut și în trecut: „Am fost capabili și vom fi capabili de fiecare dată când vom fi la guvernare să găsim soluții.”

Erorile de recalculare și pensiile minime

Marius Budăi a recunoscut că pot exista cazuri în care pensionarii percep recalculările ca fiind greșite, dar a asigurat că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării: „Nu va scădea în cuantum nici o pensie. Absolut nici un senior nu va lua la 1 septembrie mai puțin decât a luat în luna august.”

El a oferit exemplul unui pensionar cu pensie minimă de 1.281 de lei, care după recalculare a constatat o creștere a pensiei contributive, dar a rămas cu aceeași sumă în plată: „Pe contribuție, pensia contributivă a crescut, dar pensia în plată rămâne aceeași, 1.281 de lei.”

Noua lege a pensiilor urmărește eliminarea discrepanțelor și așezarea pensiilor pe baza contributivității. Budăi a explicat că, până acum, existau diferențe între pensiile femeilor și bărbaților, chiar și pentru aceeași vechime și salariu, din cauza stagiului diferit de cotizare.

Noua lege urmărește echitabilitatea, prin ajustarea acestui principiu: „Cel mai important în această lege este așezarea pe contributivitate și încurajarea muncii.”

Marius Budăi a asigurat că orice greșeală de recalculare va fi investigată cu atenție de colegii din casele de pensii și că acest proces de recalculare este unul unic în istoria recentă a României: „Am recalculat 5 milioane de pensii într-un an și jumătate”, a spus fostul ministru, adăugând că atenția specială pentru pensionari este crucială, având în vedere „pragul psihologic” reprezentat de ieșirea la pensie.