Dispar pensiile speciale?! Ce au de gând să facă senatorii? Ce se va întâmpla mai departe cu pensiile militare din sistemul de apărare/securitate? Aflați AICI.
Pensiile speciale ar putea fi eliminate după alegerile prezidențiale
Ce se va întâmpla mai departe cu pensiile speciale? Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a spus, marți, că este rezervat în privința unui proiect de lege de eliminare a pensiilor speciale. O astfel de lege, spune el, trebuie să fie acceptată și de Curtea Constituțională a României (CCR).
Crin Antonescu anunțase recent că Guvernul Ciolacu 2 vrea să depună în Parlament un proiect de lege prin care magistrații să iasă la pensie doar la 65 de ani. El a spus că ideea i-a aparținut și a fost discutată în ședința coaliției de guvernare.
Fenechiu a comentat că, deși Antonescu arată prin acest gest că îl interesează problema pensiilor speciale, el crede că nu mai e timp să fie votată o astfel de lege până la alegerile prezidențiale. El a explicat că preferă să fie prudent pentru că, în trecut, CCR a decis că parlamentarii aleși din anul 2020 încoace nu mai primesc pensii speciale, dar cei care au avut cel puțin un mandat înainte de anul 2023 păstrează acest drept, deoarece legea nu poate acționa retroactiv.
Conform lui, este greu să discuți serios despre astfel de subiecte în campania electorală. Chiar dacă proiectul de lege va fi depus și se va încerca adoptarea lui în regim de urgență, nu va fi timp suficient pentru aprobare până pe 4 mai.
„Să ştiţi că eu, personal, am hotărât să fiu foarte prudent în legătură cu această temă dintr-un motiv extrem de simplu – (…) Curtea Constituţională a statuat cu ocazia ultimului proiect al pensiilor speciale ale parlamentarilor că toţi parlamentarii începând cu mandatul 2020 nu mai au dreptul la pensii speciale, însă toţi cei care au avut cel puţin un mandat înainte de 2023 îşi prezervă pensia specială pentru că niciun text de lege nu poate să retroactiveze.
(…) Este foarte greu, în momentul de faţă, într-o perioadă de campanie electorală, să aduci în discuţie aşa ceva. Crin Antonescu a spus că este o problemă care trebuie rezolvată, nu a spus că o va rezolva în timpul campaniei electorale. Vor trimite proiectul, dar, chiar dacă ne grăbim, în procedură de urgenţă, nu putem să îl facem adoptabil până pe data de 4 mai.
Deci, proiectul este dovada faptului că îşi doresc acest lucru, că există o preocupare pentru pensiile speciale. (…) Pentru Crin Antonescu este o dovadă a faptului că îl preocupă această problemă, însă noi, care deja suntem aici, putem fi suspectaţi că facem chestiunea strict politic”, a spus oficialul român, marți, la Senat.
Întrebat dacă există o soluţie pentru ca un astfel de proiect de lege să treacă de controlul CCR, Daniel Fenechiu a răspuns:
„Dacă exista până în momentul ăsta, era pe agendă.”
Daniel Fenechiu (SURSA FOTO: Facebook, Daniel Fenechiu)
Pensiile militare din sistemul de apărare/securitate nu vor fi afectate
Crin Antonescu a reamintit că pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate pentru viitor, după ani de discuții. Totuși, inițiativa actuală a coaliției de guvernare nu are legătură cu pensiile militare din sistemul de apărare și securitate. El a explicat că proiectul de lege se referă doar la magistrații care intră de acum înainte în sistem, nu la cei deja activi, și prevede ca vârsta de pensionare pentru aceștia să fie de 65 de ani.
Din punctul lui de vedere, nu este logic să pensionezi un magistrat la 48 de ani, când are deja experiență și este în plină maturitate profesională. A adăugat că există toate motivele pentru această schimbare și că, în plus, 230 de milioane de euro din PNRR sunt blocați din cauza lipsei unei astfel de măsuri.
„Pensiile speciale ale parlamentarilor, despre care s-a discutat ani de zile, au fost până la urmă, pentru viitor, eliminate. Pensiile de serviciu militare din sistemul de apărare și securitate nu au niciun fel de a face cu inițiativa propusă.
Aici nu vorbim decât de următorul fapt: că pentru cei care intră acum – deci nu cei care sunt în exercițiu, care au început această activitate în anumite condiții ale legii – ci pentru cei ce vor intra din acest moment încolo în magistratură, vârsta de pensionare să fie de 65 de ani.
Este absolut irațional să pierzi un magistrat – care înseamnă o pregătire, o experiență – la vârsta de 48 de ani, când abia s-a copt. Eu cred că există toate argumentele pentru asemenea chestiune, nemaivorbind de faptul că 230 de mil. de euro din PNRR stau blocați în lipsa unei asemenea inițiative.”, a spus politicianul la Realitatea PLUS.