Simona Bucura-Oprescu anunță introducerea e-Talon

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunță digitalizarea Casei de Pensii și introducerea e-talonului. Astfel, pensionarii vor putea obține toate informațiile necesare de acasă, evitând deplasările la Casele de Pensii și economisind timp și bani.

În cadrul unui eveniment, oficialul a subliniat că „transformarea digitală trebuie să aibă în centrul atenției oamenii”. Ea a evidențiat mai multe beneficii ale digitalizării în domeniul pe care îl coordonează.

Ministrul Muncii a subliniat un beneficiu important pentru pensionari, care va deveni realitate chiar de anul viitor: „Digitalizarea Casei Naționale de Pensii Publice”.

Astfel, pensionarii din România care dețin un smartphone vor avea posibilitatea să vizualizeze talonul de pensie în format digital, utilizând aplicația E-talon.

În același timp, portalul digital va permite și transmiterea documentelor oficiale în format electronic, precum completarea cererii pentru emiterea biletelor de tratament.

Astfel, pensionarii vor fi scutiți de deplasările la Casele de pensii și vor putea obține, prin intermediul portalului digital, chiar și o dovadă a pensiei pe care o primesc.

Simona Bucura Oprescu pensii
SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura Oprescu

Cum îi va ajuta aplicația e-Talon pe pensionarii din România

De asemenea, angajații vor putea utiliza cu succes aplicația e-talon, care va fi disponibilă din ianuarie 2026. Aceasta va putea fi folosită și de cei care sunt încă salariați, pentru a simula cuantumul pensiei, conform Gandul.

Prin intermediul aplicației, românii vor putea verifica și vechimea în muncă, precum și contribuțiile plătite. Aplicația E-talon va emite automat, în format electronic, talonul de pensie pentru fiecare pensionar, iar acest talon electronic va avea aceeași valoare juridică ca și talonul de pensie în format fizic.

Alte proiecte de digitalizare amintite de ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a menționat și alte proiecte importante de digitalizare:

REGES-ONLINE – noua platformă care înlocuiește REVISAL, permițând gestionarea în timp real a contractelor de muncă și fiind interconectată cu bazele de date naționale.

ReCONECT – dezvoltat în colaborare cu ANOFM, acest instrument are rolul de a anticipa nevoile pieței muncii și de a facilita conexiunea între educație și angajare.

Venitul Minim de Incluziune (VMI) – program social lansat în ianuarie 2024, care integrează toate formele de sprijin într-un sistem unic, condiționat de participarea activă pe piața muncii și de respectarea obligației educaționale pentru copii.

Hub-ul de Servicii MMFTSS (SII-MMPS) – un sistem IT de ultimă generație care va conecta bazele de date ale instituțiilor publice, oferind cetățenilor acces rapid, personalizat și complet la serviciile ministerului, în funcție de evenimentele majore din viața lor.

„Progresul digital trebuie să vină în acord cu schimbările din piața muncii. Este foarte important ca transformările din mediul digital să aibă în centru oamenii, astfel încât să ne ajute să trăim mai bine, să sprijinim categoriile vulnerabile și să îmbunătățească politicile sociale. Cred că folosirea tehnologiei, pentru a face viața mai bună, mai sigură și mai ușoară pentru noi toți, este esențială. Piața muncii se schimbă din cauza automatizării și este important să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.