Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit în cauza C 75/19 că debitorii împrumutați la bănci și IFN-uri sau cei care ajung pe mâna recuperatorilor de creanțe pot contesta executarea silită începută împotriva lor ORICÂND, în condițiile în care invocă existența unor clauze de natură abuzivă în cadrul contestației la executare și în legatură cu contractul de credit pus în executare silită.

”De fapt, acest aspect vine și anulează și modificarea legislativă de la începutul anului 2019, atunci când am scris despre faptul că vom fi obligați să contestăm pe cale separată clauzele abuzive din cadrul contractelor și pe cale separată executarea silită.

În urma acestei pronunțări, contestațiile la executare vor fi făcute în cadrul contestațiilor la titlu unde vor fi aduse critici cu privire la existența clauzelor abuzive din contracte (titluri executorii)”, scrie avocatul Adrian Cuculis pe indrumari-juridice.eu.

Redeschiderea dosarelor de contestație la executare

”Practic, decizia data în cauza C75/19 a CJUE rescrie tot ce știam despre executarea silită și dovedește că lupta mea de peste 10 ani de zile cu executările silite, dar și cu instanțele de judecată, pentru a le dovedi că NULITATEA ABSOLUTĂ O INVOCĂM ORICÂND, a dat roade și s-a concretizat printr-o ordonanță dată de către CJUE, prin care îmi reconfirmă munca mea și a echipei mele, de peste 10 ani de zile și consolidează de fapt poziția pe care am avut-o constant în sensul că executarea silită poate și trebuie să fie contestată oricând atunci când se invocă caracterul abuziv al clauzelor contractuale, tocmai în scopul de a oferi o protecție corespunzătoare debitorului.

Majoritatea contestațiilor la executare cotestate în momentul actual în România se referă fie la executările silite începute în baza contractelor de credit semnate cu băncile, fie în baza contractelor de credit semnate cu IFN-urile, fie cele cesionate către recuperatorii de creanțe”, precizează sursa citată.

Astfel, toți cei care s-au judecat în trecut în cadrul contestațiilor la executare și au primit soluții de tardivitate pot redeschide dosarele de contestație la executare în urma pronunțării CJUE.

Victoria bunului-simț

Decizia CJUE permite deci redeschiderea tuturor dosarelor respinse de către instanțele de judecată ca TARDIVE și posibilitatea celor ce nu au contestat executarea silită până în 2019 să depună o cerere de contestație la executare chiar dacă au trecut de termenul de 15 zile pentru a formula o contestație unde să invoce și caracterul abuziv al clauzelor contractuale care formează de fapt titlul executoriu!

”Este o victorie a celor executați silit și o victorie a BUNULUI SIMȚ. Contestația La Executare Silită trebuie și acum să poată să fie formulată și peste termenul de 15 zile.

Dacă s-a decis că efectul constatării ca abuzive a unor clauze este NULITATEA absolută, este ILEGAL ca, atâți ani de zile, instanțele să facă notă discordantă și să respingă contestațiile la executare ale debitorilor, ca tardive.

Indiferent de câtă vreme a început împotriva lor o procedură de executare silită, debitorii vor putea sa o conteste pe calea contestației la executare”, mai scrie avocatul Adrian Cuculis.