Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, și-a exprimat speranța că până la sfârșitul anului va exista o decizie pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre interne Schengen pentru Bulgaria și România.

Comisarul a dat detalii în fața ziariștilor la Luxemburg. Acolo a are loc Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, care se desfășoară timp de două zile. El a subliniat că Bulgaria și România sunt membre ale zonei Schengen. În opinia lui Ylva Johansson, următorul pas este eliminarea controalelor la frontierele interne terestre. Comisarul european a adăugat că se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în cursul acestui an.

Frontierele interne ale Spațiului Schengen ar trebui eliminate

Ministrul de Interne al Belgiei, Annelies Verlinden, a exprimat opinia că controalele la frontierele interne ale Spațiului Schengen ar trebui eliminate. Ea a subliniat că securitatea cetățenilor trebuie să fie asigurată. Conform acesteia, este crucial să existe controale consolidate la frontierele externe ale Uniunii Europene.

„Lucrăm la asta, sper să înregistrăm progrese”, a spus ea.

Ministrul a răspuns, astfel, la o întrebare cu privire la așteptările Sofiei și ale Bucureștiului și la poziția diferită a Vienei.

schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

Austria a fost singura țară din UE care a pus frână României

În decembrie anul trecut, Austria a fost singura țară din UE care nu a susținut eliminarea completă a controalelor la granițele Schengen pentru Bulgaria și România.

Nicole de Moor, viceministrul belgian pentru azil și migrație, a menționat că aceasta va fi ultima întâlnire a miniștrilor europeni de interne și justiție sub președinția țării sale în cadrul Consiliului UE. Ea a subliniat că miniștrii vor discuta despre viitorul politicii de vize în contextul abuzurilor. Acesta a exprimat speranța că propunerea Comisiei Europene de extindere a protecției pentru refugiații ucraineni va fi aprobată.

Interdicție pentru diplomații ruși de a se deplasa liber în blocul european

Între timp, opt țări europene, inclusiv România, au trimis o scrisoare către șeful diplomației UE, Josep Borrell. Statele europene au cerut interdicția pentru diplomații ruși de a se deplasa liber în blocul european.

Astfel, aceste opt țări europene, inclusiv România, doresc ca diplomații ruși să fie supuși restricțiilor de deplasare în interiorul Uniunii Europene. O altă solicitare este de a limita dreptul acestora de a circula liber în țările unde sunt acreditați.