În baza deciziilor anterioare ale guvernului, de la 1 septembrie, statul ungar va pune, gratuit, la dispoziția absolvenților de liceu un permis de conducere categoria B. Această inițiativă va include siguranța rutieră și educația de prim ajutor. Forțele de Apărare Maghiare vor sprijini pregătirea practică.
Cursurile necesare pentru obținerea permisului vor începe chiar din toamnă
În colaborare cu instituții selectate, aceștia vor putea începe cursurile necesare pentru obținerea permisului chiar din toamnă, potrivit Ministerului Apărării.
După cum relatează presa maghiară, ministerul a precizat că programul-pilot selectează în prezent instructori profesioniști.
Soldații din cadrul Forțelor de Apărare Ungare pot participa la pregătirea acestor instructori profesioniști, care trebuie să îndeplinească următoarele criterii: trebuie să aibă vârsta de peste 23 de ani, să dețină certificat de absolvire a școlii secundare, să dețină un permis de conducere valabil categoria B și să fi promovat un test medical de aptitudine în ultimii doi ani.
Ministerul a adăugat că pregătirea, inclusiv examenele de calificare, urmează să fie finalizată până în luna august. Pregătirea studenților se va desfășura în baza unui acord de cooperare între Forțele de Apărare Maghiare și școlile secundare.
În Ungaria, mașinilor li se aplică permisul de conducere categoria B
În Ungaria, mașinilor li se aplică permisul de conducere categoria B. Cu acest permis, oamenii pot conduce un autovehicul cu o greutate maximă admisă, care nu depășește 3500 kg, adică un autovehicul proiectat și construit pentru transportul a cel mult opt pasageri în plus față de șofer, așa cum este definit în legislație.
În prezent, statul acordă o contribuție financiară pentru tinerii sub 20 de ani pentru obținerea permisului de conducere categoria B, dar rambursarea ulterioară, de 25.000 forinți (65 EUR) introdusă în 2018 nu este un ajutor semnificativ, având în vedere creșterea din ultimii 5 ani a costului cursurilor teoretice și al lecțiilor practice.
Costul obținerii permisului de conducere poate ajunge la sute de mii de forinți, în funcție de câte lecții practice sunt necesare.
Potrivit cotidianului Világgazdaság, în spatele deciziei Budapestei ar putea fi o posibilă schimbare a legislației UE.
Comisia Europeană a înaintat propuneri de modernizare a normelor privind permisele auto
În martie, Comisia Europeană a înaintat propuneri de modernizare a normelor privind permisele de conducere. Printre acestea se numără introducerea unui permis de conducere digital și a unor noi dispoziții pentru a facilita aplicarea regulilor de circulație transfrontalieră.
Propunerea UE ar permite tinerilor șoferi să câștige experiență printr-un nou program. Aceștia ar putea învăța să conducă și să obțină un permis auto de la vârsta de 17 ani, dar vor putea conduce numai în prezența unui însoțitor adult autorizat (cum ar fi un părinte) până la vârsta de 18 ani.
Potrivit Comisiei Europene, acest lucru ar ajuta tinerii să dobândească o experiență adecvată de conducere și să contribuie la reducerea deficitului de șoferi la nivelul UE.