Noua formă a legii pensiilor speciale are „nişte vicii de neconstituţionalitate”
Vicepreşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Cezar Filip, este nemulțumit de noua formă a legii pensiilor speciale.
Critică faptul că că guvernanții nu au vorbit cu asociaţiile profesionale pe marginea modificărilor propuse. Din punctul lui de vedere, este „un proiect adoptat pe repede înainte” şi cu nişte vicii de neconstituţionalitate pe care le vede „de la distanţă”.
„Prima nemulţumire pe care o avem este faptul că nu a existat o consultare a asociaţiilor profesionale pe marginea modificărilor propuse în aceasta a doua etapă legislativă.
Vorbim de aceeaşi lipsă de dialog. Un proiect adoptat pe repede înainte şi cu nişte vicii de neconstituţionalitate pe care le văd de la distanţă”, a declarat el pentru Prima News.
Există câteva repere oferite de Curtea Constituţională, pe care aşteaptă să le regăsească evidenţiate în noul proiect de lege.
„Avem pe de o parte modificarea bazei de calcul care în vechea formă pornea de la indemnizaţia din ultima lună şi acum se raportează la o perioadă de 48 de luni, ceea ce poate afecta, în substanţa lui, dreptul de pensie. Mai departe, vorbim despre înlăturarea perioadelor asimilate care se reduc din start la cel mult cinci ani.
Vorbim de o creştere etapizată a vârstei de pensionare, care creşte de la 47 de ani, într-o formă mai raţională, într-adevăr, decât în primul proiect dar care totuşi naşte anumite semne de întrebare pe discriminare între persoanele cu aceleaşi condiţii de vechime şi de stagiu efectuat în magistratură.
Şi nu în ultimul rând, problema impozitării, referitor la care Curtea Constituţională a făcut nişte observaţii clare”, a adăugat el.
Senatul a adoptat modificările la proiectul de lege privind pensiile de serviciu
Amintim că Senatul a adoptat miercuri modificările la proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Au fost înregistrate 89 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi o abţinere. Acestea vizează punerea actului normativ în acord cu decizia Curţii Constituţionale.
Decizia a venit după ce inițiativa legislativă a fost respinsă de către judecătorii constituţionali. Senatul este primul for sesizat pe proiectul de lege, Camera Deputaţilor fiind decizională.
Totodată, biroului permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca raportul comisiilor de constituționalitate, buget şi muncă ale Camerei să emită raportul pe proiectul privind pensiile speciale. Termenul stabilit a fost de luni, ora 14:00. Conducerea Camerei a hotărât că iniţiativa legislativă va intra la vot final tot în plenul de luni, ora 17:00.