Din 8 ianuarie 2025, vizitatorii din Statele Unite, Canada, Australia și alte națiuni non-europene care în prezent nu au nevoie de viză pentru sejururi scurte în Marea Britanie vor fi obligați să obțină o Autorizație de călătorie electronică (ETA) pentru a intra în țară, informează BBC.

Pentru a primi o ETA, călătorii trebuie să completeze un formular online și să plătească o taxă de 10 lire sterline (aproximativ 12,75 dolari). Solicitanții vor afla, în câteva ore, dacă autorizația lor a fost aprobată, dar, în unele cazuri, o decizie poate fi luată și după trei zile lucrătoare. Autorizația este valabilă pentru mai multe intrări în Marea Britanie pentru sejururi de până la șase luni.

Este valabilă pentru o perioadă de doi ani sau până la expirarea pașaportului.

ETA nu se adresează doar persoanelor care nu sunt din Europa

ETA nu se adresează doar persoanelor care nu sunt din Europa: începând cu 2 aprilie 2025, resortisanții UE vor fi obligați să obțină o ETA, înainte de a intra în Regatul Unit. Cetățenii Regatului Unit, Irlandei și cei cu vize valabile pentru Regatul Unit vor fi scutiți.

Potrivit Ministerului de Interne al guvernului Regatului Unit, extinderea schemei ETA (care anterior se aplica numai cetățenilor din șapte țări din Orientul Mijlociu) are ca scop crearea unui sistem de intrare simplificat prin confirmarea eligibilității călătorilor de a intra în Regatul Unit, înainte de a părăsi țara de origine. 

Când vă îmbarcați într-un avion către Regatul Unit, agenții de la poarta de îmbarcare vor verifica statutul ETA prin intermediul unei legături digitale către pașaportul vostru, reducând astfel timpul și confuzia la punctele de trecere a frontierei. Ministerul de Interne spune că datele biometrice și de contact colectate în timpul procesului de aplicare vor contribui, de asemenea, la creșterea securității prin urmărirea mai bună a mișcărilor călătorilor.

Marea Britanie
SURSA FOTO: Dreamstime

UE introduce sistemul ETIAS din 2025

Extinderea ETA este doar un exemplu al celor mai noi programe de intrare electronică, lansate în întreaga lume. Începând din primăvara lui 2025, UE va solicita o nouă autorizație de călătorie pentru străinii scutiți de viză din 60 de țări (inclusiv Marea Britanie, SUA, Canada și Australia) înainte de a li se permite să intre în 30 de țări UE. 

Acest nou program, numit Sistemul European de Informare și Autorizare de Călătorie (ETIAS), impune călătorilor pe termen scurt să solicite online o autorizare de călătorie, să plătească o taxă (7 EUR – aproximativ 7,40 USD ) și apoi să aștepte până la 96 de ore pentru ca cererile să fie aprobate.

UE urmează să lanseze sistemul EES,  care utilizează scanarea feței și a amprentelor digitale

UE urmează să lanseze o inițiativă separată de monitorizare digitală, numită Sistemul de intrare/ieșire (EES), care utilizează scanarea feței și a amprentelor digitale, pentru a identifica cetățenii din afara UE. Spre deosebire de ETIAS, această măsură de securitate (care trebuia implementată în noiembrie 2024, dar a fost amânată până în 2025) nu impune călătorilor să solicite ceva, înainte de a-și începe călătoria. În schimb, călătorii vor fi înregistrați la intrarea în oricare dintre cele 29 de țări UE care utilizează sistemul.

Potrivit site-ului UE, obiectivul EES este de a moderniza punctele de trecere a frontierei și de a simplifica gestionarea cozilor, care au crescut odată cu cererea călătoriilor post-pandemie. La fel ca și alte sisteme de intrare digitală care au fost în vigoare în întreaga lume – cum ar fi în SUA, Canada și Australia – noul sistem este menit să combată frauda de identitate și numărul de persoane care rămân în UE.

Cele mai mari îngrijorări legate de sistemul ETA

Potrivit BBC, criticii schemei ETA sunt îngrijorați că acest proces suplimentar și taxa vor fi o barieră pentru călătorii mai tineri și mai puțin înstăriți. Alții se tem că, pe măsură ce națiunile și regiunile continuă să se îndrepte către formularele de intrare online, nu vor mai obține celebrele ștampile pe pașapoarte. Există, de asemenea, o preocupare generală cu privire la ceea ce se poate întâmpla în cazul unei erori tehnologice.

Pe măsură ce tot mai multe locuri din lume continuă să implementeze sisteme de intrare digitală și taxe, doar timpul va spune dacă aceste modificări vor ajuta la eficientizarea trecerii frontierelor sau dacă vor fi ineficiente sau inutile, conchide BBC.