Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică o ordonanţă de urgenţă care vizează scoaterea din atribuţia Primăriei Municipiului Bucureşti a operaţiunilor de autorizare a construcţiilor aflate în situri arheologice şi în zonele de protecţie a monumentelor istorice, pentru care nu există delimitare oficială.
În prezent, primăria generală este cea care emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire pentru construcţiile aflate pe o rază de 100 de metri de jur-împrejurul monumentelor istorice din Bucureşti. Această situaţie a condus la apariţia de blocaje şi a generat o serie de procese juridice.
Numai la nivelul primăriei Sectorului 6 există un număr de circa 100 de lucrări respinse pentru că se află în zona de protecţie a unui monument, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. În cazul Sectoarelor 1, 2 şi 3 o serie de lucrări au fost blocate, cu depăşirea termenului legal de 30 de zile în care certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire trebuie emise. Această situaţie a generat o serie de procese, amenzi şi cheltuieli bugetare suplimentare pentru unele dintre autoritățile administrațiilor publice locale ale municipiului București, se menţionează în documentul citat.
CITIŢI ŞI Investitorii refuză să mai cumpere terenuri fără autorizaţii de teama primăriilor
Autorii proiectului spun că Primăria Municipiului Bucureşti nu are resursele umane şi logistice necesare pentru a soluţiona în termen legal aceste solicitări. Drept urmare, aceste atribuţii vor intra în competenţa primăriilor de Sector până la realizarea unei hărţi care să delimiteze cu precizie zonele de protecţie a monumentelor.
Primăria Generală va mai emite certificate de urbansim şi autorizaţii de construire doar pentru următoarele cazuri:
- executarea lucrărilor de construcţii pentru investiţii ce se realizează pe terenuri care depăşesc limita administrativ-teritorială a unui sector şi/sau care se realizează în extravilan;
- executarea lucrărilor de construcţii la clădirile clasate individual ca monument, inclusiv la anexele acestora, şi/sau la alte construcţii identificate în cadrul aceluiaşi imobil teren şi/sau construcţie, precum şi la construcţiile situate în zonele construite protejate stabilite potrivit legii;
- lucrări de modernizare, reabilitare, extindere de reţele edilitare municipale, de transport urban subteran sau de suprafaţă, de transport şi distribuţie pentru: apă/canal, gaze, electrice, termoficare, comunicaţii-inclusiv fibră optică, executate pe domeniul public sau privat al municipiului Bucureşti, precum şi lucrări de modernizare şi/sau reabilitare de străzi, care sunt în administrarea Consiliului General al municipiului Bucureşti.