Schimbare majoră în Republica Moldova. Ce se întâmplă cu Transnistria

Transnistria

Transnistria / SURSA FOTO: Euronews România

Schimbare majoră în Republica Moldova. Transnistria își dorește să fie ajutată de Rusia. Vrea ca Kremlinul să intervină rapid între ea și Republica Moldova. Ce se va întâmpla peste Prut?

Transnistria a cerut ajutorul Rusiei

La congresul desfășurat în Tiraspol, deputații transnistrieni au oficializat solicitarea lor de ajutor către Rusia.

Contrar speculațiilor din spațiul public, nu au formulat cererea de anexare către Federația Rusă. În rezoluția adoptată miercuri, 28 februarie 2024, liderii separatiști au adus în discuție constrângerile fiscale și vamale impuse Tiraspolului de către Guvernul de la Chișinău. Agenda oficială a reuniunii lor a inclus discutarea problemelor economice.

A fost umbrită de tensiunile exacerbate de declarațiile opozantului Ghenadie Ciorbă. Potrivit spuselor sale, joi, 29 februarie 2024, președintelui Rusiei, Vladimir Putin, va susține un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului de la Moscova. Cererea formulată de deputații separatiști va fi, probabil, aprobată.

Transnistria nu va adera la Rusia

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Kiev, Ucraina, Kirilo Budanov, actualul lider al Serviciului de Informații Militare din Ucraina, a declarat că Transnistria nu va cere să fie anexată la Rusia.

„Nimeni nu va adera la Federația Rusă pe 28 (februarie)”, a declarat el, adăugând că nu vor exista probleme pentru Ucraina, care se învecinează cu Transnistria.

Afirmația sa a venit în contextul îngrijorărilor exprimate cu privire la posibilitatea ca regiunea respectivă să solicite integrarea în Rusia. Aceste îngrijorări au fost generate de declarațiile făcute de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba.

Guvernul de la Chișinău a reacționat inițial, informând cetățenii că monitorizează cu atenție situația din regiunea transnistreană. Deocamdată, nu există semne că situația actuală ar putea să se agraveze. Autoritățile de la Chișinău speră că liderii de la Tiraspol înțeleg consecințele unei acțiuni precipitate.

Despre Transnistria

Transnistria, oficial cunoscută sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”, este o regiune separatistă situată în estul Republicii Moldova, cu o populație predominant rusofonă.

Dintre cele șapte congrese organizate până în prezent, doar două au avut un impact semnificativ asupra viitorului regiunii (1990 și 2006). La primul congres, din 1990, s-a adoptat o declarație privind înființarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești Transnistrene, având capitala la Tiraspol, în cadrul URSS. În anul 1991, după destrămarea URSS, al doilea congres a avut loc într-un subsol și a culminat cu autoproclamarea independenței regiunii transnistrene.

În urma evenimentelor din 1990-1991, Transnistria a fost subiectul unei intervenții din partea Federației Ruse, implicând participarea Armatei a 14-a. Această implicare a fost confirmată de o instanță internațională în cazul Ilașcu, soluționat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Rusia poartă responsabilitatea pentru conflictul de separatism. Prezența trupelor rusești este considerată a fi de natură ocupațională, nu de menținere a păcii.