Controversatele reforme vor fi parte a proiectului de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, care urmează să fie prezentat în luna mai, marcând reconfigurarea semnificativă a politicilor de coeziune în valoare de 350 de miliarde de euro.
Comisia Europeană vrea să pună capăt practicii acordării fondurilor de coeziune doar pe baza cuantumului Produsului Intern Brut, introducând criterii noi, precum rata şomajului în rândul tinerilor, starea educaţiei, situaţia mediului, numărul de imigranţi extracomunitari şi dezvoltarea inovaţiilor, scrie FT, citat de mediafax.ro
Printre condiţiile suplimentare introduse de Bruxelles se va număra respectarea principiilor statului de drept, urmând să apară şi mai multe restricţii privind modul de utilizare a fondurilor comunitare primite.
România nu stă deloc bine la multe capitole, iar schimbările pe care oficialii de la Bruxelles vor să le facă în următorul calendar financiar ar putea afecta țara noastră. Mai mult, părăsirea blocului comunitar de către Marea Britanie va reduce semnificativ alocările financiare ale Comisiei Europene către statele membre.
Totodată, România ar putea fi penalizată în următorul calendar financiar având în vedere că până în prezent sunt pe ultimele locuri la grad de absorbție din perioada 2014-2020.