Războiul din Ucraina complică foarte mult decizia, care necesită un consens între liderii celor 30 de țări membre NATO. Următorul secretar general trebuie să facă un exercițiu de echilibru dificil pentru a încuraja capitalele să continue să furnizeze arme Ucrainei și să consolideze propriile apărări ale NATO – totul în timp ce rămâne în mod oficial în afara conflictului. Puțini sunt cei care trec testul pentru acest rol extrem de sensibil.

„Sentimentul general”, a declarat un diplomat NATO de rang înalt, este că este „timpul pentru o schimbare”.

Dar aliații ar putea sfârși prin a juca în siguranță până la urmă și a rămâne cu Jens Stoltenberg.

Ce opțiuni se vehiculează pentru șefia NATO

Un diplomat european de rang înalt a rezumat zvonurile în jurul numelor vehiculate până acum și le-a clasificat pe trei niveluri, în funcție de intensitatea discuțiilor, transmite Politico.

O prelungire a mandatului lui Stoltenberg este în continuare cea mai menționată opțiune.

Următoarea variantă discutată în include pe premierul olandez Mark Rutte, premierul estonian Kaja Kallas și secretarul britanic al apărării Ben Wallace.

Un al treilea grup de nume mai puțin frecvent menționate, a spus diplomatul, este format din premierul lituanian Ingrida Simonyte, președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen din Germania.

Următorul lider NATO ar putea fi o femeie

Întrucât toți secretarii generali ai NATO au fost până acum bărbați, există presiuni în rândurile acestora pentru a numi o femeie.

„Este timpul pentru o femeie secretar general”, a declarat diplomatul NATO de rang înalt. „Dacă bărbații încearcă să își păstreze pozițiile pentru totdeauna, reprezentarea echitabilă a femeilor nu va avea nicio șansă”.

Iar unii aliați au făcut presiuni pentru mai multă diversitate regională. Stoltenberg, care ocupă această funcție din 2014, este un fost prim-ministru norvegian. Cei mai recenți predecesori ai săi au fost danezi, olandezi și britanici.

Mandatul actualului secretar general a fost prelungit rapid în martie anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina. Mulți oficiali cred acum că o altă prelungire pentru Stoltenberg, chiar dacă ar fi una scurtă, este o posibilitate serioasă.

Stoltenberg este văzut ca o variantă de încredere

În ciuda faptului că unele delegații preferă să vadă în curând o față nouă, Stoltenberg este încă perceput ca un oficial de rang înalt rar care își poate păstra calmul – și se ține de scenariu – chiar și în cele mai grave crize.

„Stoltenberg vrea să rămână”, a declarat diplomatul NATO de rang înalt.

Dar acordarea unei prelungiri scurte a mandatului lui Stoltenberg ar putea face ca o viitoare decizie de înlocuire să intre în coliziune cu propria competiție pentru posturile de conducere ale UE în 2024, ca să nu mai vorbim de viitoarele alegeri prezidențiale din SUA – un rezultat pe care unii aliați ar prefera să îl evite.

Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să ofere detalii despre viitoarele aspirații ale lui Stoltenberg. Întrebat în decembrie despre acest subiect, actualul secretar general a declarat pentru BBC: „Acum mă concentrez pe responsabilitățile mele”.

„Nu fac speculații”, a adăugat el, „despre ce se va întâmpla după mandatul meu”.