Schimbare majoră la Whatsapp! Toți utilizatorii trebuie să știe. Decizia luată de companie

WhatsApp

Sursa: Dreamstime

WhatsApp dă o lovitură de proporții. Este vestea momentului pentru toți cei care utilizează acest tip de mesagerie. Mai exact, se dorește să se facă un pas înainte pentru protejarea intimităţii. Nu este însă o garanție iar toți românii trebuie să știe ce urmează.

WhatsApp vrea să facă o mutare bombă. Este anunțul momentului pentru cei care au telefoane mobile. Back-up datelor realizat cu Google Drive sau iCloud este şi el criptat, mai nou, de WhatsApp. La şase ani distanţă de când a început să cripteze mesajele, WhatsApp poate face, acum, acelaşi lucru şi cu back-urile în care utilizatorii îşi salvează întreg istoricul de comunicare.

Backup-urile necriptate reprezentau, până acum, cea mai mare vulnerabilitate pe partea intimitate a WhatsApp. Chiar dacă mesajele trimise între utilizatori erau criptate, acestea puteau fi vizate de hackeri prin intermediul backup-urilor făcute în cloud, care nu erau criptate, informează news.ro.

În urmă cu câteva luni, WhatsApp a început să testeze criptarea backup-urilor, iar, acum, produsul deţinut de Facebook este gata să lanseze această facilitate, care va fi implementată pe parcursul următoarelor săptămâni.

Criptarea backup-urilor va fi opţională

Criptarea backup-urilor va fi opţională. Asta înseamnă că nu va fi activată în mod implicit, ci va trebui activată manual de utilizatorii care vor ca backup-urile proprii să fie criptate.

Backup-urile vor fi securizate cu o cheie de 64 de caractere, generată la întâmplare. Utilizatorii vor avea de ales între a-şi salva singuri cheia sau a folosi o parolă pentru a o accesa. Prima variantă este mai sigură. Cheie va fi necesară în momentul restabilirii unui backup. Fără aceasta, nu se va putea folosi backup-ul.

Backup-ul criptat este un pas înainte pentru protejarea intimităţii, însă nu o garantează. Recent, s-a aflat că moderatorii WhatsApp, în ciuda criptării, pot accesa chat-urile utilizatorilor pentru a investiga plângerile. În plus, Facebook vrea să dezvolte o soluţie care să o ajute să targeteze reclamele pe baza informaţiilor criptate, fără a sparge criptarea.

Trebuie amintit că, în urmă cu puțin timp, Kaspersky a descoperit o versiune rău intenționată a unui popular mod (modificare neoficială a aplicației) WhatsApp Messenger numit FMWhasapp. Acest mod răspândește troianul mobil Triada, care descarcă alți troieni și poate lansa reclame, emite abonamente și intercepta SMS-urile unui utilizator.

Sursa foto: Dreamstime