Va fi obligatoriu în UE! Parlamentul European a aprobat directiva. Sunt vizate telefoanele mobile

Directiva aprobată de Parlamentul European va impune obligativitatea unui port de încărcare USB-C pentru o gamă largă de dispozitive electronice, indiferent de producător.

Trebuie menționat că noile norme se aplică unei game largi de dispozitive electronice, precum telefoanele mobile, tabletele, aparatele fotografice digitale, consolele de jocuri video, căștile și difuzoarele portabile, mouse-urile și tastaturile fără fir, dar și sistemele portabile de navigație.

Ce urmărește directiva?

Directiva urmărește să lase în mod sistematic consumatorului alegerea de a cumpăra un dispozitiv nou cu sau fără încărcător. Acest lucru va duce la reducerea volumului de deșeuri electronice asociate cu producția, transportul și eliminarea încărcătoarelor.

Posibilitatea de a face obligatorie această vânzare separată va fi evaluată de Comisia Europeană la patru ani după intrarea în vigoare a directivei.

De asemenea, noile norme se vor aplica tuturor laptopurilor după 40 de luni de la intrarea în vigoare a directivei.

„Este o zi mare pentru consumatori și o zi mare pentru mediu”, a declarat eurodeputatul maltez Alex Agius Saliba.

Noile norme trebuie puse în aplicare în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a directivei pentru majoritatea dispozitivelor.

„Până în toamna anului 2024, USB-C va deveni portul comun de încărcare pentru toate telefoanele mobile, tabletele şi alte dispozitivele mobile în UE”, a transmis anterior Parlamentul European în cadrul unui comunicat.

Producătorul Apple a fost și cel care s-a opus ferm oricărei reglementări europene în acest sens

Datele arată că de la aproximativ 30 de încărcătoare care existau în 2009, în prezent au mai rămas doar trei. Este vorba despre conectorul Micro USB, care de mult timp echipează majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recentă, şi Lightning, utilizată de producătorul Apple.

Producătorul Apple a fost și cel care s-a opus ferm oricărei reglementări europene în acest sens. Motivul invocat de cei de la Apple era faptul că economia va fi afectată.

„Reglementarea europeană sufocă inovaţia în loc să o încurajeze şi ar afecta consumatorii din Europa şi economia în ansamblu”, spuneau Apple.