Proiect pentru a combate problemele de sănătate ale elevilor din cauza băncilor școlare

Ministerul Sănătății din România a inițiat un proiect ambițios pentru a combate problemele de sănătate ale elevilor generate de orele îndelungate petrecute în sălile de clasă, cu mobilier nepotrivit.

Proiectul propune înlocuirea mobilierului școlar fix cu scaune și pupitre reglabile pe înălțime, pentru a asigura o postură corectă elevilor de toate vârstele.

Conform unui proiect lansat în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății, toate școlile din România ar urma să fie dotate cu mobilier adaptabil, în încercarea de a reduce numărul tot mai mare de cazuri de copii care dezvoltă probleme cu coloana vertebrală din cauza poziției incorecte la bancă.

Florin Lizandru, kinetoterapeut, explică importanța unei poziții corecte în timpul orelor de curs.

„Poziţia corectă când stăm pe scaun este următoarea: tălpile în întregime pe sol, un unghi de 90 grade la nivelul gleznei, un unghi de 90 de grade la nivelul genunchiului și unghi de 90 de grade la nivelul șoldului, pentru a avea stabilitate la nivel de bazin”, spune Florin Lizandru, potrivit Antena 3 CNN.

Proiectul prevede că fiecare piesă de mobilier să aibă patru trepte de înălțime, astfel încât să poată fi folosite de către elevi cu vârste între 6 și 18 ani. Această măsură ar urma să rezolve problema disproporției dintre înălțimea elevilor și dimensiunea mobilierului, contribuind la prevenirea apariției cifozei și a scoliozei.

Inițiativa întâmpină însă și câteva dificultăți

Daniela Mărioara Voinea, director de școală, atrage atenția asupra unor provocări logistice pe care le-ar putea întâmpina implementarea acestui sistem în școlile cu două schimburi.

„Propunerea e frumoasă, dar eventual valabil pentru şcolile cu un singur schimb, care sunt foarte puţine. La două schimburi, diferenţa de înălţime dintre copii este simţitoare. Şi atunci cine le mută scaunele?! Sau băncuţele … Cine le ridică?! Lângă o clasă să avem şi personal administrativ care să poată să facă, în afară de îngrijitori care şi aşa sunt suprafolosiţi în toate activităţile noastre”, spune aceasta.

În plus, părinții solicită și investigații medicale periodice pentru elevi, pentru a identifica la timp eventualele probleme. Eugen Ilea, președintele Federației Părinților, subliniază este un proiect bun, dar vine și cu o recomandarea către Ministerul Sănătății de a face un screening al coloanei, mai ales pentru elevii de gimnaziu.

Un alt obstacol în calea implementării proiectului este faptul că multe școli au deja proiecte de finanțare pentru achiziția de mobilier fix, cu fonduri europene, și nu mai pot modifica aceste proiecte.