Președintele CNCAV, Andrei Baciu, a anunțat, joi, că vaccinarea anti-COVID-19 se va face în principal în cabinetele medicilor de familie.
Schimbare majoră privind procesul de vaccinare
„Împreună cu colega mea, secretar de stat Adriana Pistol, am avut azi o ședință cu reprezentanții medicilor de familie despre integrarea activității de vaccinare anti-COVID-19 în Programul de Vaccinare al Ministerului Sănătății. I-am informat pe toți colegii că misiunea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea se va încheia în săptămânile viitoare, iar mai departe vaccinarea anti-COVID-19 se va face în principal la cabinetele medicilor de familie.
În calitate de președinte al CNCAV, le-am spus colegilor medici de familie că le apreciez munca extraordinară legată de vaccinarea anti-COVID-19, care a început în cabinetele lor pe 4 mai anul trecut și a dus până acum la vaccinarea a peste 1,1 milioane de români. I-am asigurat de asemenea de sprijinul Ministerului Sănătății pentru ca vaccinarea să se desfășoare în continuare așa cum trebuie”, a scris, Andrei Baciu, pe Facebook.
Totodată, începând de luni, 14 martie, datele privind vaccinarea persoanelor din România vor fi comunicate săptămânal de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
O altă schimbare se referă la datele cu privire la situația infecțiilor cu coronavirus din România. Astfel, datele vor fi transmise, zilnic, de Ministerul Sănătății, și nu de Grupul de Comunicare Strategică, așa cum se întâmpla până acum.
România a scăpat de restricții
În data de 8 martie România a ieșit din starea de alertă, ceea ce a dus la eliminarea restricțiilor. Astfel, masca de protecție nu mai este obligatorie, restaurantele și magazinele pot fi deschise și după ora 22:00, iar diverse activități culturale sau sportive vor putea fi organizate fără nicio restricție.
Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că dorește să păstreze anumite recomandări. Rafila a spus că cifrele privind incidența cazurilor ne îndeamnă în continuare la prudență și nu dorește ca în perioada următoare să avem parte de o creștere a numărului de cazuri.
„Cred că acesta e lucru pe care ni-l dorim cu toții și să nu ajungem cumva la o creștere pentru o perioadă de timp a numărului de cazuri și din cauza asta măsurile pe care vi le recomandăm sunt esențiale pentru atingerea acest scop.
Recomandările lui Alexandru Rafila
Recomandăm în continuare masca de protecție în spațiile deschise aglomerate, mijloacele de transport în comun, spațiile închise, grădinițe, școli și universități.
Evitați spațiile aglomerate, închise și deschise.
Spălarea pe mâini cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială.
Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare.
Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați. Mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului”, a spus, marți, ministrul Sănătății.