Schimbare obligatorie pentru angajații din România. Termenul este cel târziu 15 noiembrie

oameni lume populatie

Sursa: Dreamstime

Marcel Ciolacu a vorbit din nou despre implementarea salariului minim european în România. Premierul spune că este vorba despre „o viziune la nivel european”, care are termen de implementare pe 15 noiembrie.

În primul rând, Marcel Ciolacu a oferit explicații privind majorarea salariului minim a angajaților din construcții și agricultură, acestea fiind diferențiate.

Marcel Ciolacu a vorbit despre implementarea salariului minim european în România

Marcel Ciolacu a fost întrebat vineri, în Maramureş, ce se întâmplă cu angajaţii din construcţii şi agricultură care au salarii diferenţiate, în cazul în care săptămâna viitoare este majorat salariul minim.

„Același lucru l-am avut cu toți partenerii. Acolo nu a fost solicitarea de creștere, știți că acolo este mult mai mare, avem la 4.500. Urmează să vină după aceea fiecare. A fost o abordare din partea patronatelor, în primul rând, pe urmă au venit și sindicatele – ambii parteneri sociali ai Guvernului – și au venit cu o propunere de modificare a salariului minim în funcție de ramuri și de categorii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai anunţat că din toamnă România trebuie să aplice şi salariul minim european.

„Între timp, la nivel european, familia social-democrată a venit și avem de aplicat salariul minim european, deci cu alte cuvinte o viziune la nivel european. Părerea mea este să nu mai inventăm noi iar apa caldă și să mergem pe o viziune europeană a UE, care pentru aceeași muncă să fie plată egală și avem termen de implementare pe 15 noiembrie”, a mai spus șeful PSD.

Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Facebook

Salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut

Anterior, premierul a anunţat că de la 1 iulie, salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut. Anunțul a venit săptămâna trecută, după Consiliul Tripartit.

Şeful Executivului a spus și că vor menţine până la sfârşitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiţi de taxe.

La rândul lui, Nicolae Ciucă, a afirmat că decizia pentru mărirea salariului minim este luată, adăugând că este nevoie de sprijinirea mediului de afaceri.

„S-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că nu doar 200 de lei, ci 300 de lei să rămână ca fiind sumă neimpozabilă”, a explicat el.

Ciucă a apreciat că salariul minim trebuie crescut pe baze clare şi oneste.

„Din discuţiile cu toţi aceşti actori, în momentul de faţă, există un angajament la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, ca după această decizie de mărire a salariului minim, de acum înainte, să se stabilizează şi să se agreeze mecanismul în funcţie cu cele agreate şi la nivelul Uniunii Europene. Încă o dată, mecanismul între Guvern, sindicate şi patronate, ca salariul minim să fie crescut pe baze clare, principiale, oneste, între toţi actorii din acest segment”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Decizia de a majora salariul minim a fost luată în coaliție pe data de 15 decembrie

Ciolacu a declarat că decizia de a majora salariul minim a fost luată în coaliție pe data de 15 decembrie. Prim-ministrul respinge orice sugestie despre o altă decizie în acest sens.

Răspunsul premierului vine în contextul în care surse liberale au indicat că PNL nu a fost informat despre decizia anunțată la Palatul Victoria.

El a reiterat că inițial s-a luat decizia de a crește salariul minim începând cu 1 iunie. Premierul a subliniat că el a respectat decizia luată în decembrie anul trecut.