Se schimba data alegerilor prezidențiale? Stabilite pentru septembrie, acestea ar putea fi mutate spre sfârșitul toamnei. Care este motivul, vă spunem în cele ce urmează.
Alegerile prezidențiale ar putea fi mutate la altă dată
Coaliția dorește să-i ofere lui Klaus Iohannis suficient timp pentru a negocia o altă funcție într-o instituție europeană, mai ales după ce șansele sale de a deveni secretar general al NATO au scăzut dramatic.
Liberalii și social-democrații au purtat deja discuții referitoare la posibilitatea amânării alegerilor prezidențiale pentru finalul acestei toamne, renunțând astfel la data inițială de 15 și 29 septembrie pentru desfășurarea scrutinului în două tururi.
Potrivit surselor politice, există șanse mari ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna noiembrie. Aceste surse susțin că președintele Klaus Iohannis ar putea să nu primească funcția de secretar general al NATO după încheierea mandatului său la Palatul Cotroceni. Mark Rutte este preferat pentru această poziție de înalt rang în NATO, iar în consecință, Iohannis ar urma să caute o altă funcție la nivel european.
Se stabilește pe 10 iunie
Decizia cu privire la amânarea alegerilor prezidențiale urmează să fie luată după data de 10 iunie. La 9 iunie se încheie atât alegerile europarlamentare, cât și alegerile locale, iar după aceasta vor începe negocieri intense pentru preluarea unui portofoliu important la nivel european.
Pe de altă parte, amânarea acestor alegeri prezidențiale ar putea să aibă loc și în contextul în care PNL și PSD ar decide să meargă cu candidați separați la scrutin.
Astfel, campania electorală ar putea să nu aibă loc în timpul perioadei de vară, când majoritatea oamenilor se află în concediu. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-ar putea prelungi perioada de organizare a alegerilor, iar varianta alegerilor în luna noiembrie să fie luată în considerare.
Iohannis a promulgat legea alegerilor prezidențiale
Legea care prevede devansarea alegerilor prezidențiale în România a fost promulgată de curând de către președintele Klaus Iohannis. Această lege stipulează că alegerile pentru președintele României vor fi organizate cu cel mult trei luni înainte de încheierea mandatului șefului statului. De asemenea, conform acestei legi, ziua alegerilor prezidențiale este duminica.
„Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, conform legii.
Legea, propusă inițial de 129 de senatori și deputați ai UDMR, a fost adoptată de Camera Deputaților pe 5 martie. Mai târziu, Curtea Constituțională a respins sesizarea USR și a stabilit că devansarea alegerilor prezidențiale este constituțională.