Recalcularea pensiilor, măsură introdusă de Partidul Național Liberal
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, membru al Partidului Național Liberal (PNL), a evidențiat recent contribuțiile semnificative ale partidului său în implementarea unor măsuri de reformă, în ciuda faptului că acestea sunt adesea ignorate în actualul context politic.
În cadrul unei emisiuni la Antena 3, Turcan a abordat subiectul reformei sistemului de pensii din România, un aspect pe care l-a considerat esențial în mandatul său.
Turcan a subliniat că, în perioada în care a deținut funcția de ministru al Muncii, recalcularea pensiilor a fost o provocare majoră din cauza formatului fizic al dosarelor de pensii, care nu erau digitalizate la acel moment.
Ea a menționat că, datorită eforturilor PNL, procesul de recalculare a pensiilor este acum mult mai eficient, datorită digitalizării dosarelor, o măsură esențială inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de către echipa sa.
„Situaţia este profund debalansată şi, din nefericire, chiar şi acolo unde sunt nişte lucruri vădit făcute de PNL riscă fie să fie trecute cu vederea, fie să fie transformate. Ca fost ministru al Muncii, nu pot să nu mă gândesc de fiecare dată la subiectul pensii. Pe partea de pensii în România, oricât de politician ai fi, nu poţi să ignori consistenţa prezenţei PNL în măsurile de reformă”, a declarat Raluca Turcan, luni seară, la Antena 3.
Recalcularea pensiilor, un proces dificil
În cadrul discuției, Turcan a amintit și despre dificultățile întâmpinate în trecut, subliniind că în 2005, recalcularea pensiilor a fost un proces extrem de dificil, în condițiile în care dosarele erau păstrate fizic, într-un format cu șină.
„De la 2005 până în 2007, s-au recalculat vreo 1,5 milioane de pensii. Vă dați seama cum ar fi fost la aproape 5 milioane de pensii să faci o recalculare pe dosar cu șină?”, a explicat ea, subliniind avantajele aduse de digitalizarea documentelor, realizată sub mandatul său.
Raluca Turcan a abordat și problema procentului de 9,4% din PNRR alocat pensiilor, criticând modul în care acesta a fost impus fără consultarea Ministerului Muncii. Ea a subliniat că procentul a fost stabilit de un fost ministru al Fondurilor Europene, membru al USR, fără a ține cont de realitățile și nevoile sistemului de pensii din România.
„În momentul în care am ajuns ministru al Muncii, subiectul pensii nu exista în PNRR, nu era prevăzut ca o reformă aşteptată de 30 şi ceva de ani. (…) Şi atunci, gândiţi-vă că în anul 2005 s-a încercat o recalculare a pensiilor şi din 2005 până în 2007 s-au recalculat vreo 1,5 milioane de pensii. De ce? Pentru că dosarele erau în format cu şină. Vă daţi seama cum ar fi fost la aproape 5 milioane de pensii să faci o recalculare pe dosar cu şină. Deci, acum putem să facem simultan recalcularea odată cu schimbarea legii, pentru că dosarele sunt digitizate. Măsură introdusă de PNL, de mine. în PNRR. Am inclus în PNRR obligaţia de reformă, ca, indiferent cum se numeşte ministrul muncii, indiferent cine-i premier, indiferent de cât de greu şi poate ce priorităţi mai sunt, să ai obligaţia să faci această reformă şi să corectezi o problemă care îi doare pe toţi pensionarii”, a mai declarat Raluca Turcan.
Lipsa reformelor pensiilor în afara mandatului său
Fostul ministru a încheiat prin a critica lipsa de continuitate în abordarea reformelor pensiilor după mandatul său, susținând că, dacă ar fi existat o continuitate în aplicarea măsurilor inițiate, problemele actuale, precum aglomerările la casele de pensii, ar fi fost mult diminuate.
”Acel 9,4 a fost o gogoriţă impusă de ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme, membru USR, fără consultarea mea, fără ştiinţa aparatului din Ministerul Muncii, în condiţiile în care procentul pe care noi îl dădeam pentru sustenabilitatea pensiilor era cu totul şi cu totul diferit. Am aflat în conferinţă de presă de la ministrul Fondurilor (…) toată negocierea cu Comisia Europeană a fost secretizată de Ministerul Fondurilor Europene la acea vreme. Asta vă spun în calitate de fost ministru al Muncii şi deţinător de măsuri pe PNRR. (…) Dacă miniştrii care s-au succedat după mandatul meu ar fi insistat ca în casele de pensii şi în spaţiul public, în loc să alerge după cai verzi pe pereţi, ar fi insistat, acum nu s-ar mai fi bulucit pensionarii la casele de pensii să obţină adeverinţe”, a precizat Raluca Turcan.