O propunere legislativă, adoptată de Senat, vizează înmatricularea și radierea vehiculelor

Senatul României a adoptat tacit un proiect legislativ care permite persoanelor fizice și juridice să își înmatriculeze sau să radieze vehiculele online, prin intermediul unei platforme dedicate. Această inițiativă legislativă, pentru care termenul de dezbatere și vot s-a încheiat pe 29 mai, a fost citită în plenul Senatului de către vicepreședintele Sorin Cîmpeanu.

Conform expunerii de motive a propunerii legislative inițiate de un grup de parlamentari USR, Ordonanța de Urgență 83/2023 oferă posibilitatea efectuării procedurilor de înmatriculare și radiere a vehiculelor online. În prezent, identificarea persoanelor care solicită aceste servicii online necesită prezentarea fizică la serviciile publice comunitare pentru stabilirea identității și acordarea credențialelor de acces.

În anul 2022, au fost eliberate 1.455.388 de certificate de înmatriculare și au fost efectuate 167.847 de operațiuni de radiere, ceea ce a implicat vizite fizice la ghișee pentru aproximativ 1,6 milioane de cetățeni.

„Dar pentru identificarea persoanelor fizice şi juridice care depun cereri online şi/sau utilizează aplicaţiile informatice disponibile pe această platformă (…) solicitantul se prezintă la serviciile publice comunitare, în vederea stabilirii identităţii acestuia şi acordării credenţialelor de acces. În cursul anului 2022, au fost eliberate 1.455.388 de certificate de înmatriculare şi au fost efectuate 167.847 de operaţiuni de radiere, adică 1,6 milioane de cetăţeni au mers anul trecut fizic la ghişeu”, se arată în expunerea de motive.

numere de inmatriculare
SURSA FOTO: Dreamstime

Proces online simplificat de înmatriculare și radiere

Acest proiect legislativ urmărește modificarea articolului 11 indice 2 din OG 83/2001 pentru a permite un flux complet online celor care doresc să-și înmatriculeze sau radieze vehiculele. Printre soluțiile tehnice propuse pentru identificarea utilizatorilor se numără:

  • Filmarea cu propria carte de identitate: Solicitantul ar trebui să se filmeze ținând cartea de identitate în fața unei camere video, utilizând o aplicație integrată platformei.
  • Interacțiunea online cu un funcționar: Solicitantul poate interacționa online cu un funcționar al Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări pentru a facilita stabilirea identității și acordarea credențialelor de acces.

Soluția tehnică specifică pentru implementarea acestei proceduri online va fi la latitudinea Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI).

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz. Dacă va fi adoptată, această legislație ar putea simplifica semnificativ procesul de înmatriculare și radiere a vehiculelor, reducând birocrația și timpul petrecut de cetățeni la ghișee.