Salariul minim crește de la 1 iulie. Odată cu el, crește și contribuția la pilonul 2 de pensii

Guvernul României a aprobat, joi, Hotărârea pentru privind salariul minim brut pe țară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024. Decizia a fost anunțată de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, într-un comunicat oficial.

La nivel social, măsura va stimula ocuparea în sectoarele unde există cerere de forță de muncă și va contribui la reducerea muncii la negru. La nivel economic, majorarea salariului minim va duce la creșterea consumului și sporirea puterii de cumpărare a salariaților.

„Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaţilor din România şi să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată presupune o apropiere a remuneraţiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experienţa anilor trecuţi, creşterea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Detalii despre noua valoare a salariului minim

  • Tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru de 168 ore/lună.
  • Valoarea netă majorată a salariului minim brut pe țară este de 2.363 lei, cu o deducere de 300 lei, ceea ce înseamnă o majorare netă de 284 lei.

În prezent, aproximativ 760.000 de salariați, adică 14% din totalul salariaților activi, beneficiază de salariul minim brut garantat în plată. Majorarea la 3.700 lei va beneficia 1.871.266 de salariați. Excepție fac salariații din agricultură și industria alimentară, pentru care se aplică prevederile legale în vigoare.

Crește contribuția la Pilonul II de pensii

Odată cu această majorare pentru salariul minim, va crește și contribuția la Pilonul II de pensii, datorită procentului stabilit pentru contribuțiile aferente pensiilor administrate privat. Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Acesta are ca scop asigurarea unei pensii private, distinctă și care suplimentează pensia acordată de sistemul public, prin colectarea și investirea unei părți din contribuția individuală de asigurări sociale.

Începând cu 1 ianuarie 2024, cota de contribuție aferentă fondurilor de pensii administrate privat a fost stabilită la 4,75%, conform OUG nr. 23/2022. Astfel, majorarea salariului minim la 3.700 lei va conduce automat la o creștere a sumei contribuțiilor la Pilonul II de pensii, având în vedere procentul aplicat asupra unui venit mai mare.