Schimbare pentru toți angajații din România. Boloș a spus ce se va întâmpla cu impozitul pe salarii

bani salariul minim

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre impozitarea progresivă a salariilor pentru români. El a precizat că acest aspect este, de fapt, o sarcină pentru viitorul Executiv. Totuși, acesta a spus că impozitarea progresivă este recomandată atât de Banca Mondială, cât și de OCDE.

Marcel Boloș, explicații despre impozitarea progresivă a salariilor

Ministrul Finanțelor a oferit noi detalii referitoare la impozitarea progresivă a salariilor românilor. Din punctul lui de vedere, impozitarea progresivă a acestor venituri este un aspect care ține de Guvernul viitor.

El aduce aminte că Banca Mondială și OCDE au venit cu astfel de recomandări pentru România.

Marcel Boloș spune despre sistemul românesc de impozitare a salariilor este unul dintre cele mai ridicate la nivelul blocului comunitar. De aceea, el spune că poate a venit momentul pentru ceea ce numește o re-echilibrare.

„În ceea ce priveşte impozitarea progresivă, avem aceste rapoarte ale Băncii Mondiale şi, mai nou, şi OCDE (n.r. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) este cel care menţionează această recomandare pentru ţara noastră. Deocamdată, suntem cu sistemul de impozitare unică. Este, dacă vreţi, o sarcină pe care noul guvern instalat cu data de 1 ianuarie 2025 o va avea de dus la bun sfârşit.

Avem un sistem de impozitare a muncii, care este unul dintre cele mai ridicate de la nivelul Uniunii Europene, şi poate e momentul pentru o re-echilibrare”, spune Marcel Boloș.

SURSA FOTO: Facebook

Pachet complet de politică fiscală

Acesta a mai precizat, la Antena 3 CNN, că ar fi nevoie de un pachet complet de politică fiscală. În urma acestuia ar trebui să existe:

  • o reducere a impozitării muncii, transferul sarcinii fiscale spre consum și impozitarea capitalului
  • sau măsuri punctuale care vor aduce mai mulți bani la buget pe un termen scurt

„Dacă se va avea în vedere întreaga impozitare a muncii trebuie să gândim pachetul acesta complet de politică fiscală în urma căruia fie ne alegem cu o reducere a impozitării muncii, şi cred că acesta ar fi un obiectiv important pentru România, şi transferul sarcinii fiscale spre consum şi spre impozitarea capitalului, fie doar ne alegem cu măsuri punctuale, care pot aduce pe termen scurt mai mulţi bani la buget”, a declarat Marcel Boloş, ministrul de Finanţe.

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Recomandare cu privire la cota TVA

În plus, Marcel Boloș a discutat și despre nivelul TVA în România. Ministrul Finanțelor a adus în discuție recomandarea făcută de Banca Mondială cu privire la adoptarea unei cote unice a taxei pe valoare adăugată.

Această recomandare a fost făcută și de către Comisia Europeană.

Ministrul Finanțelor spune că există cota standard de 19% a TVA. De asemenea, mai există și cota de 9%, dar și de 5%.

El spune că re-ajustările în ceea ce privește cota standard sunt o alternativă care trebuie să fie luată în calcul.

Nu în ultimul rând, ministrul Marcel Boloș spune că România are una dintre cele mai scăzute cote de TVA din întreg blocul comunitar.

„Avem şi recomandarea pe care o are Banca Mondială şi avem şi aceste cote diferenţiate pe care le practicăm întâi de toate. Cota standard este una dintre cele mai scăzute la nivelul Uniunii Europene, avem 19% cota standard de TVA şi apoi avem şi cotele diferenţiate de 9% şi de 5% pe care le practicăm. Aceste re-ajustări în ceea ce priveşte cota standard de TVA şi o singură cotă aşa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul”, a mai precizat ministrul Marcel Boloş.

Nu va exista impozitare progresivă pe salarii în 2025

La începutul lunii martie, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că nu este un susținător al impozitului progresiv.

Acesta a mai spus că nu vom avea impozit progresiv pe salarii în 2025. Totuși, a explicat la ce se referă acest tip de impozit.

„Nu. Sunt unul din susţinătorii impozitului progresiv, dar impozit progresiv nu înseamnă… Noi avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa. Noi aici trebuie… De ce avem cea mai mare? Pentru că impozitarea pe capital este cea mai mică. Peste tot în lume, unde ai venituri cumulate, nu venituri din salariu, am venituri cumulate. Am salariu, unde îmi plătesc impozitul – l-am dat deoparte. Am chirii cumulat cu salariu, am altfel de…, am arende, am…, toate se adună într-un coş şi în momentul în care depăşeşti anumite sume, oriunde în lumea asta, îţi vine un surplus de impozitare, un fel de impozitare a capitalului. Am venituri excepţionale. Am cumpărat un teren la periferia Bucureştiului cu 1.000 euro şi mâine îl vând cu 10 milioane. Peste tot în lume nu plătesc 10%, chiar dacă îl vinzi cu 1.200, chiar dacă îl vinzi cu 10 milioane. După anumite praguri, îţi vine altă impozitare”, a declarat Marcel Ciolacu.