Camera Deputaţilor a adoptat luni un proiect de lege prin care biletele de valoare şi voucherele de vacanţă pot fi emise şi pe suport electronic.
Biletele de valoare și voucherele de vacanță vor putea fi emise pe suport electronic virtual
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni un proiect de lege prin care se instituie posibilitatea de a se emite şi utiliza bilete de valoare şi vouchere de vacanţă pe suport electronic virtual.
„În sensul prezentei legi, prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni cu biletele de valoare.
Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum şi unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual.
La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente şi emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”, stipulează proiectul.
Voucherul poate fi folosit și pentru plata online
Potrivit acestui act normativ, voucherul de vacanţă este atât cel emis pe suport de hârtie, cât şi voucherul de vacanţă pe suport electronic.
Legea stabileşte că „suportul electronic” se referă la orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de beneficiar pentru a efectua plăți. Se menționează că voucherul de vacanţă pe suport electronic poate fi utilizat inclusiv pentru plăți online. Angajatorul decide modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță. Fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic. Conform alineatului (24). La solicitarea angajatului, angajatorul care alege să emită exclusiv vouchere de vacanţă printr-un instrument virtual poate cere unității emitente să emită în orice moment dispozitivul fizic al voucherului de vacanţă. În conformitate cu contractul încheiat cu unitatea emitentă.
Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Voucherele de vacanță se acordă celor cu salarii lunare nete sub 8.000 lei
În 2024, angajații la stat din România vor beneficia de vouchere de vacanță cu modificări semnificative. Ca urmare a intrării în vigoare a unei Ordonanțe de Urgență anul trecut. Schimbările aduse regulilor de acordare a acestui beneficiu vin la pachet cu noi limite de plafon și sancțiuni sporite pentru cei care încalcă aceste reguli.
Potrivit noilor prevederi, începând cu 1 ianuarie 2024, instituțiile publice și cele de apărare, ordine publică și securitate națională vor oferi anual vouchere de vacanță în valoare de 1.600 lei. Pentru personalul cu salarii lunare nete sub 8.000 lei. O ajustare menită să compenseze impactul introducerii unei impozitări de 10%. Inclusiv contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), asupra voucherelor de vacanță.