Documente necesare pentru schimbarea permisului auto

Iată de ce acte ai nevoie pentru schimbarea permisului auto:

  • Cererea pentru schimbarea permisului auto – completată și semnată la ghișeu.
  • Actul de identitate – buletinul sau cartea de identitate, în original, care să ateste domiciliul sau reședința în România.
  • Dovada plății taxei – suma de 89 de lei.
  • Permisul de conducere actual – în original, cu excepția cazului în care acesta este pierdut.
  • Fișa medicală – eliberată de o unitate medicală autorizată, care să confirme că solicitantul este apt pentru conducere.
  • Pentru cetățenii străini – cartea de rezidență, permisul de ședere sau pașaportul, prezentate atât în original, cât și în copie.

Documentele necesare pentru reînnoirea permisului de conducere:

  • Cererea completată – în care trebuie specificat motivul absenței permisului.
  • Actul de identitate – prezentat în original.
  • Dovada plății taxei – suma corespunzătoare serviciului solicitat.
  • Permisul deteriorat – dacă este cazul, acesta trebuie predat la ghișeu.
  • Pentru permisele emise după 1 ianuarie 2009 – cererea poate fi transmisă și online către Serviciul Public Comunitar.

Documentele anexate trebuie să fie fie scanate, fie fotocopiate, iar prezentarea originalelor este obligatorie în momentul ridicării permisului.

Permisele de conducere sunt expediate prin Poșta Română într-un interval de 5-15 zile de la depunerea documentelor. Livrarea se poate efectua la domiciliu, la locul de muncă sau la orice altă adresă specificată.

permis de conducere permis auto
SURSA FOTO: scoalarutiera.ro

În 2025, taxa pentru eliberarea permisului auto este de 89 de lei și poate fi achitată la BCR, CEC Bank, în rețeaua de stații SelfPay sau online, pe platformele ghiseul.ro și drpciv.ro.

Plata în numerar la ghișeu nu mai este disponibilă, iar pentru tranzacțiile efectuate online, nu este necesară prezentarea dovezii plății.

Controale medicale pentru șoferii de peste 70 de ani

Amintim că în România, un proiect legislativ recent adoptat prevede reînnoirea permisului de conducere pentru șoferii de peste 70 de ani la fiecare cinci ani, iar pentru cei de peste 80 de ani, la fiecare doi ani, cu condiția să treacă un control medical detaliat.

Deși propunerea Uniunii Europene privind reglementări comune a fost abandonată, România a decis să continue pe acest drum.

Uniunea Europeană a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru decizia privind controalele medicale periodice pentru șoferii seniori. Această decizie a fost luată în decembrie 2024, după ce proiectul european din martie 2024, care propunea reglementări uniforme, a fost respins.

Scopul acestui proiect european era să sporească siguranța rutieră prin reducerea numărului de șoferi considerați inapți pentru a conduce. Această hotărâre a stârnit reacții variate în rândul statelor membre. Mai multe puteți citi aici.