Schimbare la Pilonul II de pensii! Printre amendamentele propuse de parlamentari PSD la pachetul de măsuri fiscale anunțat recent se numără și propunerea de eliminare a obligativității de aderare la Pilonul II de pensii. Ce va însemna asta pentru români?
Pilonul II de pensii nu va mai fi obligatoriu pe viitor?
Schimbare la Pilonul II de pensii! Odată cu eliminarea obligativității aderării la Pilonul II, românii care cotizează deja la acesta vor fi nevoiți să completeze o cerere pentru a fi păstrați în sistem. Următorul pas este ca acest amendament să fie analizat de Guvern.
„Se impune adoptarea de măsuri pentru modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, în sensul eliminării obligativității de aderare la un fond de pensii”, aceasta este propunerea parlamentarilor PSD.
Parlamentarii PSD vor ca românii să fie participanți la sistemul fondurilor de pensii private prin proprie inițiativă. În acest scenariu, românii vor fi nevoiți să semneze un act de aderare individual.
Totodată, același lucru va fi valabil și pentru persoanele care au aderat deja la acest sistem până la data de 1 ianuarie 2024. Drept urmare, cei care vor să rămână în acest sistem trebuie să completeze cererea individuală până cel târziu pe 31 martie 2024.
Ce presupune lipsa exprimării opțiunii de aderare individuală?
Cei care nu își vor exprima opțiunea de a participa la sistemul Pilonului II de pensii, vor rămâne asigurați în sistemul public de pensii.
Sumele adunate de-a lungul timpului în contul participanților, adică „valoarea activului personal”, va rămâne în administrarea fondului de pensii.
Amendamentul mai prevede și că pentru persoanele fizice care au obligația de a se asigura în sistemul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2021, contribuția de asigurări sociale reținută este alocată în întregime sistemului public de pensii până în momentul în care aceste persoane optează să adere la un fond de pensii.
Aceste propuneri sunt argumentate de către parlamentari prin faptul că în martie au existat tendințe de scădere a ratei de rentabilitate a fondurilor de pensii.
„Participanții la fondurile de pensii administrate privat au fost obligați inițial prin Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat să contribuie obligatoriu inițial cu un procent de 2% din valoarea contribuției sociale de 25% fără ca aceștia să aibă posibilitatea să își exprime opțiunea de aderare la fondurile de pensii administrate privat pentru ca mai apoi începând cu data de 1 ianuarie 2018 contribuția la fondurile de pensii administrate privat să devină obligatoriu 3,75% iar riscurile asumate de participanți în astfel de situații sunt inclusiv cele de diminuare a valorii activului net”, se arată în documentul amendamentului referit la Pilonul II.
Acesta anunță că eliminarea obligativității de aderare la un fond de pensii private va permite participanților să „își realizeze un management corespunzător”. Iată textul oficial al amendamentului, citat de Economedia:
„La Pilonul I de pensii riscurile participanților la fondul de pensii administrate de Stat sunt mult diminuate ca urmare a faptului că toate plățile de contribuții efectuate de către beneficiari sunt garantate de stat iar prin facilitarea opțiunii de aderare a participanților la Pilonul I sau Pilonul II de pensii, participanții ar putea să își realizeze un management corespunzător atât din perspectiva managementului riscurilor cât și din perspectiva creșterii valorii plății activelor nete în situații de pensionare, invaliditate și deces. Astfel, se impune adoptarea de măsuri pentru modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, în sensul eliminării obligativității de aderare la un fond de pensii.”
Documentul anunță și că „valoarea activelor financiare ale celor șapte fonduri de pensii administrate privat a fost de 103,22 miliarde lei la finalul lunii martie 2023 în creștere față de luna martie 2022 cu 15,46% iar față de decembrie 2022 a fost de 7%”.
Totodată, numărul participanților în sistemul de pensii administrate privat la 31 martie 2023 a fost de 8,04 milioane participanți. În creștere față de 7,96 milioane la finele anului anterior.