Cresc contribuțiile pentru Pilonul II de pensii private
Pilonul II de pensii private va suferi modificări în 2024. Mai precis, românii vor contribui, începând de la 1 ianuarie, cu la 4,75% pentru pilonul de pensii private obligatorii, față de 3,75%, cât era contribuția până acum.
Ordonanța de Urgență pentru anul 2024 aduce o serie de modificări fiscale și bugetare semnificative în ultima parte a anului 2023. Informația a fost transmisă, miercuri, de către Ministerul Finanțelor.
Printre aceste modificări se regăsește și creșterea contribuției plătite de salariații români către fondul de pensii private Pilon II, de la 3,75% la 4,75%, începând cu ianuarie 2024.
În plus, Ordonanța de Urgență pentru 2024 elimină ambiguitățile legislative. Mai exact, ea prevede menținerea cotei de impozitare la 10% pentru plățile efectuate de administratorii Pilon II.
Astfel, se renunță la implementarea pragurilor progresive de 15% și 20%, așa cum se aplică în cazul pensiilor speciale.
Guvernanții au anunțat, anterior, amânarea majorării contribuţiei
Orice creștere a contribuției are un impact direct asupra economiilor pentru perioada de bătrânețe a salariaților români.
Ordonanța de Urgență publicată miercuri confirmă majorarea contribuției la 4,75%. Totuși, o versiune anterioară, vehiculată în spațiul public cu câteva săptămâni în urmă, sugera amânarea acestei majorări.
Conform unor anexe din Ordonanța de Urgență, se preconizează că salariații români vor contribui cu 17,3 miliarde de lei la fondurile de pensii private Pilon II în 2023. Aceasta reprezintă o creștere de 35% față de estimarea publicată de Ministerul Finanțelor pentru același an.
Creșterea contribuției înseamnă că lunar, în medie, sumele virate vor ajunge la aproximativ 1,4 miliarde de lei, marcând o creștere de aproximativ 300 de milioane de lei.
Această majorare va avea un impact direct asupra lichidității bursiere bucureștene. Mai ales întrucât fondurile de pensii private Pilon II sunt cei mai importanți investitori, având dețineri semnificative. Amintim doar doar câteva cazuri: 26% din Banca Transilvania, 31% din Fondul Proprietatea și 14% din Petrom.
Pilonul II de pensii private din România este parte a sistemului de pensii de stat. El a fost introdus pentru a oferi cetățenilor posibilitatea de a contribui la un fond privat de pensii. Acest pilon a fost implementat în 2008, în cadrul unui efort de reformă a sistemului de pensii din țară.
Astfel, angajații cu vârsta sub 35 de ani, precum și cei care au început să lucreze după 2008, sunt obligați să contribuie cu o anumită proporție din salariul lor brut la un fond privat de pensii. Acesta este gestionat de diverse societăți de administrare a fondurilor de pensii.