Sute de mii de șoferi cu asigurare la Euroins vor avea nevoie de polițe RCA noi

În prezent, aproximativ 1,5 milioane de autovehicule sunt asigurate prin intermediul Euroins. Cifra reprezintă aproximativ 15% din întregul parc auto din România. Valabilitatea acestor polițe a fost și ea prelungită până la data de 7 decembrie.

Cei care dețin polițe la Euroins valabile, vor trebui să obțină unele noi după această dată. Un număr ridicat de asiguraţi RCA vor solicita așadar încheierea unor noi contracte. În acest caz, se va manifesta continuarea situaţiei de dezechilibru între cerere şi ofertă la nivel de piaţă.

Acest lucru ar putea conduce la o presiune asupra primelor de asigurare RCA practicate în piaţa liberă. De asemenea, ar putea duce la o scădere a gradului de cuprindere în asigurarea RCA a parcului auto naţional. Astfel, prin aplicarea acestei măsuri de prelungire a plafonării se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor.

Până atunci, amintim că polițele RCA la Euroins pot fi denunțate printr-o solicitare la Fondul de Garantare a Asiguraților. Diferența de primă pentru perioada rămasă până la expirarea poliței poate fi recuperată.

Astfel, șoferii pot să recupereze suma din prima achitată, proporţional cu perioada neexpirată a contractului RCA. Se aplică doar dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării.

Suma cuvenită reprezintă prima datorată de către asigurătorul debitor, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta ca urmare a încetării contractelor de asigurare.

Cum pot obține șoferii prețuri și mai mici la polițele RCA?

Trebuie avut însă în vedere că, deși tarifele sunt plafonate, prețurile sunt în continuare mult mai mari față de anii precedenți. Comparativ cu anul 2021, de exemplu, șoferii plătesc acum aproape dublu pentru o poliță RCA.

În prima jumătate a acestui an, prețul mediu al unei polițe RCA a fost de aproape 1.200 de lei, cu aproximativ 50 de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În urmă cu doi ani însă, în 2021, prima medie era de 639 de lei.

Cu toate că noile polițe RCA se anunță mai costisitoare, legea le permite șoferilor să obțină reduceri. Astfel, în cazul în care primesc trei oferte de la trei companii diferite, care sunt mai mari cu 36% decât tariful de referință, pot solicita Biroului Asigurătorilor Auto Români (BAAR) o ofertă de asigurare auto cu un preț mai mic.

Deși acest proces poate fi o provocare, duce la economii importante în ceea ce privește costul poliței RCA, reducându-l chiar cu câteva sute de lei.