Ministrul Sănătății a declarat joi că există discuții privind reducerea vârstei de acordare a cardurilor de sănătate. Alexandru Rafila a precizat că problema ține de CNSAS, dar ministerul va colabora în această privință pentru găsirea unei posibile soluții.
Vârsta beneficiarilor cardurilor de sănătate ar putea scădea
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că există în discuţie scăderea vârstei, care este în prezent 18 ani, de la care se eliberează cardul de sănătate, menţionând că acest lucru ţine de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Întrebat în legătură cu informaţia potrivit căruia cardurile de sănătate s-ar elibera la naştere şi nu la 18 ani, Rafila a spus că există „o anumită discuţie” în această privință.
„Eliberarea cardurilor de sănătate era programat să aibă o evoluţie favorabilă din punct de vedere al scăderii vârstei, pentru că, ştiţi bine, în România se vor schimba şi cărţile de identitate, iar cărţile de identitate vor include şi partea de date sanitare, iar cărţile de identitate, după cum ştim, se eliberează la vârsta de 14 ani”, a spus ministrul.
El a adăugat că este o problemă care ţine direct de CNAS. „Vom colabora cu dânşii ca să găsim o soluţie, dacă este posibil şi dacă sistemul informatic actual se pretează pentru creşterea rapidă a numărului de utilizatori”, a mai spus Rafila.
Detalii despre planul național privind cancerul
În ceea ce privește Planul naţional privind prevenirea şi combaterea cancerului, ministrul Sănătăţii a declarat că este un proces care durează 5 ani. El a menționat că acest plan va putea fi aplicat integral când vor fi funcţionale toate structurile care tratează ierarhizat pacienţii oncologici.
„Adoptarea acestor norme (de aplicare a Planului – n.r) este un proces. O parte din ele au fost adoptate la 30 iunie, cum era stabilit în prevederile Planului naţional de combatere şi control al cancerului. Astăzi am operaţionalizat o parte dintre acele norme care nu puteau fi aplicate datorită imposibilităţii de finanţare şi am extins serviciile de radioterapie pentru pacienţii oncologici.
De asemenea, a intrat în vigoare, a putut să fie operaţionalizat Programul naţional de oncologie, care introduce testarea genetică şi implicit terapia personalizată. Săptămâna viitoare au fost deja în primă lectură cele două hotărâri de guvern care completează întreg cadrul normelor acestui plan”, a menţionat Alexandru Rafila, întrebat în legătură cu faptul că Guvernul a adoptat joi doar o parte din normele de aplicare ale Planului şi când vor fi adoptate şi restul de norme.