Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) vine cu vești proaste. Potrivit meteorologilor, vremea se va schimba radical. După ce am avut parte de temperaturi anormale pentru această perioadă, iarna își intră în rol și vom avea temperaturi scăzute.
Vremea se va răci accentuat în Bucureşti, începând de joi seara, iar temperaturile maxime nu vor mai trece de 3 grade Celsius, arată prognoza publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Potrivit sursei citate, până vineri, la ora 8:00, vremea se va menţine caldă pentru prima decadă a lunii ianuarie, însă cerul va deveni temporar noros şi trecător va ploua slab după orele prânzului şi, din nou, spre sfârşitul nopţii de joi spre vineri. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în timpul zilei, când viteza la rafală va atinge 35 – 40 km/h. Temperatura maximă va fi de 9 – 10 grade, iar cea minimă de 1 – 2 grade.
Pe parcursul zilei de vineri şi până sâmbătă dimineaţa, vremea va fi închisă şi se va răci accentuat. Temporar, va ploua în general moderat cantitativ, iar în cursul nopţii, cu o probabilitate destul de mare, trecător se vor semnala precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 3 grade, în timp ce minima nu va mai trece de 1 grad Celsius.
ANM a actualizat, joi, informarea meteo de precipitaţii moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă până sâmbătă dimineaţa.
Temporar vor fi precipitații
Astfel, în intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii, în cursul zilei de joi (7 ianuarie), local în nord, centru şi nord-est, iar din a doua parte a nopţii de joi spre vineri (7/8 ianuarie) aria acestora va fi în extindere dinspre sud, urmând să cuprindă cea mai mare parte a ţării. Acestea vor fi mai însemnate cantitativ îndeosebi în jumătatea de sud, unde se vor acumula 15-25 l/mp.
Vor predomina ploile, iar în cursul zilei de vineri (8 ianuarie) şi în noaptea de vineri spre sâmbătă (8/9 ianuarie) precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cu precădere în zona deluroasă a Olteniei, Munteniei, în Transilvania şi Moldova, unde se va depune strat de zăpadă.
La munte, temporar va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, mai consistent în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură.
Vântul va avea intensificări în zonele montane, în special la începutul intervalului, când viteza la rafală va atinge 60-80 km/h, spulberând zăpada, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, în general, cu viteze de 40-50 km/h.
Meteorologii menţionează că, în următoarele zile şi pe aproape întreg parcursul săptămânii viitoare, probabilitatea de apariţie a intervalelor cu precipitaţii va fi ridicată, concomitent cu pătrunderea şi instalarea unei mase de aer rece.
Cod galben de viscol
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, avertizări nowcasting Cod galben de viscol, ce vizează zonele montane din judeţele Vrancea şi Buzău.
Potrivit meteorologilor, până la ora 18:00, în judeţele avertizate, se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de 70 – 90 km/h, iar îndeosebi în zona de creastă, la peste 1.400 de metri altitudine, viteza vântului va atinge 90 – 100 km/h şi zăpada va fi spulberată.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.