Restricţiile ar putea fi în curând ridicate pentru cetăţenii din ţări non-UE care îşi doresc să intre pe teritoriul Uniunii Europene. Condiţia: să fie vaccinaţi.

Imunizaţi cu un vaccin autorizat în UE cu cel puţin 14 zile înainte de sosire

Luni, 3 mai, Comisia Europeană a propus să fie permisă intrarea pe teritoriul UE a cetăţenilor care vin din terţe ţări şi care au primit dozele necesare de vaccin împotriva COVID-19, având în vedere apropierea sezonului turistic estival. Vaccinurile trebuie să fie autorizate la nivel european, scrie agenţia AFP.

“Comisia propune (statelor membre) să permită intrarea în UE pentru motive neesenţiale nu doar a persoanelor care vin din ţări a căror situaţie epidemiologică este bună, ci şi persoanelor care au primit ultima doză a unui vaccin autorizat în UE”, se arată în documentul înaintat de Comisia Europeană.

Condiţia pentru aceste persoane: trebuie să fie imunizate cu un vaccin autorizat în UE cu cel puţin 14 zile înainte de sosire. Statele membre ar putea să extindă această decizie pentru persoanele care au primit un vaccin vizat de o autorizare de urgenţă a OMS, mai menţionează documentul citat.

Ar trebui acceptate şi certificatele sanitare emise de ţări non-UE, până la implementarea celui european

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, spunea, în urmă cu o săptămână, că turiştilor vaccinaţi din Statele Unite ale Americii ar trebui să li se permită să intre în UE în lunile următoare.

Uniunea Europeană pregăteşte un certificat sanitar european, care ar fi operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie. Până atunci, statele membre ar trebui să poată accepta certificate emise de ţări din afara UE, indică textul.

Frontierele UE, închise din martie 2020 pentru călătoriile “neesenţiale”

Uniunea Europeană şi-a închis frontierele în martie 2020 pentru călătoriile “neesenţiale” şi a stabilit din iunie o listă restrânsă, revizuită regulat, de terţe ţări ai căror cetăţeni pot intra în Uniune.

De la finalul lunii ianuarie, ţările din această listă sunt Australia, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud, Thailanda (şi China sub rezerva reciprocităţii).

Comisia propune să extindă această listă, relaxând criteriul ratei de incidenţă de 14 zile, care creşte de la 25 la 100 de cazuri pentru 100.000 de locuitori, ceea ce rămâne net inferior mediei UE care este de 420 de cazuri.

Propunerea va fi prezentată statelor membre. Ambasadorii din cele 27 de ţări trebuie să o analizeze miercuri.

Sursă foto: Dreamstime