Sistemul public de pensii din România se află într-o situaţie extrem de delicată, iar ministrul Muncii, Raluca Turcan, nu se sfieşte să recunoască asta. Ce soluţii au autorităţile pentru ca pensionarii să nu rămână fără bani?
Sistemul de pensii din România este într-o situaţie dificilă, lasă de înţeles ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan. Ea indică faptul că, în acest an, sistemul public de pensii se confruntă cu un „deficit uriaş”, de circa 17 miliarde de lei.
„Rareori am ocazia să spun că România are o problemă sistemică”
Problema şi mai mare este că, în România, 10 angajaţi plătesc, în medie, contribuţii pentru susţinerea a 9 pensii, însă există şi zone în care 10 angajaţi trebuie să susţină 16 pensionari!
„Rareori am ocazia să spun că România are o problemă sistemică, în situaţia în care ne ducem în cap cu natalitatea, populaţia activă este în scădere şi avem un număr mare de pensionari care trebuie sprijiniţi şi trebuie să aibă o pensie decentă.
Şi atunci, în condiţiile în care anul acesta doar subvenţia de la bugetul de stat pentru plata pensiilor este de 17 miliarde de lei, considerăm că e momentul optim să stabilizăm sistemul public de pensie şi ca atare am început procesul de evaluare a tuturor celor aproximativ cinci milioane de pensii. În mai puţin de două săptămâni avem evaluate 200.000 de dosare”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, joi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.
Cum are de gând Ministerul să reducă deficitul de 17 miliarde de lei?
Statisticile indică faptul că România are 10 angajaţi la fiecare nouă pensionari, dar sunt zone în care deficitul la sistemul de pensii este foarte mare, în condiţiile în care contribuţiile plătite de 10 angajaţi ar trebui achitate pensiile pentru 16 persoane, a mai explicat ministrul Raluca Turcan.
„Luăm în calcul mai mulţi factori de contributivitate în stabilirea pensiilor şi în paralel avem un set de măsuri active care încurajează angajatorii, setul acesta de măsuri întăreşte piaţa forţei de muncă, ne cresc contribuţiile la sistemul de pensii şi de sănătate şi în felul acesta aducem venituri suplimentare la sistemul de pensii”, a afirmat Turcan, întrebată ce măsuri se iau pentru reducerea acestui deficit de 17 miliarde de lei.
Ea consideră că echilibrul în sistemul de pensii, astfel încât pensiile să fie plătite exclusiv din contribuţii, ar putea fi atins în câțiva ani: „lucrul acesta nu poate fi restabilit mai devreme de câţiva ani de zile, acest deficit uriaş, şi depinde foarte mult de cum ne mişcăm cu economia”.