Bogdan Ivan, Ministrul Digitalizării, a dezvăluit că sistemul cardului național de sănătate va fi reconfigurat, deoarece este tehnologic depășit. În plus, noul card de sănătate va fi disponibil și în format electronic, pe telefon, similar cu un card bancar.

Ministrul Digitalizării a comunicat că sistemul cardului de sănătate va fi reconstruit de la zero. Acesta va fi disponibil și într-un format electronic, similar cu un portofel digital.

Reguli noi pentru cei care au card de sănătate

Bogdan Ivan a subliniat că actualul sistem este bazat pe o tehnologie învechită, cu o vechime de 16 ani. Ea nu mai poate face față creșterii numărului de beneficiari și integrării de noi tehnologii.

„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani.

Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat tehnic în ultimii 16 ani”, a spus ministrul.

Bogdan Ivan
SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan Gruia

Card de sănătate, similar cu un card bancar

Ministrul a evidențiat că eforturile Companiei Naționale de Asigurări de Sănătate au salvat 100 de milioane de lei din PNRR pentru acest proiect. Bogdan Ivan împreună cu CNAS și echipa sa, a găsit o soluție tehnică pentru a revitaliza proiectul.

Acesta se află acum în procedura de achiziție publică și va fi reconstruit în totalitate. Noul card de sănătate va fi disponibil atât sub formă fizică, cât și sub formă electronică, similar cu un card bancar.

„Ceea ce e important este că o 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR, datorită muncii celor de la CNAS. Împreună cu ei și cu echipa noastră am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect, acum este în procedură de achiziție publică și urmează să fie refăcut cap-coadă.

Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet (portofel electronic – n.red.), la fel ca un card bancar”, a mai explicat el.

Urmărirea precisă a tuturor medicamentelor

De asemenea, Bogdan Ivan a subliniat că noul sistem va asigura o urmărire precisă a tuturor tranzacțiilor. Astfel, nu va fi posibilă prescrierea și decontarea repetată a unor medicamente în aceeași zi. Măsura va aduce transparență și responsabilitate în utilizarea fondurilor publice.

„Va fi trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. Va fi totul trasabil și transparent, ca să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a mai spus Ivan la Digi24.

De la implementare, cardul de sănătate a complicat lucrurile decât să le simplifice. Platforma pentru încărcarea datelor a întâmpinat numeroase probleme tehnice. Medicii s-au confruntat adesea cu situații în care au fost nevoiți să trimită pacienții acasă.

Asta pentru că, pentru a putea elibera rețete compensate sau trimiteri la specialiști, trebuie să verifice statutul de asigurat al pacientului. Din păcate, nu au putut face acest lucru deoarece nu au putut accesa serverele CNAS pentru a efectua aceste verificări.