Acest nou guvern, al unei coaliții „semafor”, formată din de trei partide, prin compromis, este un prim exemplu în acest sens, scrie Vox.
Noul cancelar Olaf Scholz, un social-democrat de centru-stânga (SPD), va conduce un guvern de coaliție al social-democraților, Verzilor și liberalilor (FDP), cu o viziune mai modernă și un set de priorități politice. Se pare că va înlocui abordarea fragmentară a guvernării lui Merkel, noul guvern fiind ceva mai progresist și puțin mai orientat spre viitor.
„După 16 ani de foarte puține progrese, cred că Germania se află într-un șoc al modernizării”, susține Christian Odendahl, economistul șef al Centrului pentru Reforme Europene din Berlin.
Noua coaliție vrea să adopte politici precum scăderea vârstei de vot la 16 ani, extinderea drepturilor cetățenești, investițiile în locuințe la prețuri accesibile, legalizarea marijuanei și accelerarea unora dintre angajamentele țării în materie de climă.
Coaliția „semafor”, un mariaj politic ciudat
Aceasta este însă considerat un mariaj politic ciudat, iar compromisul care a adus guvernul la putere va fi testat cât de curând. Scholz preia controlul țării în timp ce Germania se confruntă cu un val periculos de coronavirus, iar modul în care acest guvern îl va gestiona poate sugera cât de coeziv, eficient și stabil este cu adevărat. Iar stabilitatea, poate mai mult decât orice altceva, poate fi măsura succesului politic.
Această coaliție „semafor”, numită după culorile partidelor respective, roșu (SPD), galben (FDP) și verde (Verzii), nu este tocmai o potrivire ideologică naturală. SPD și ”verzii” se află pe partea stângă a spectrului politic, așa că sunt mai sincronizați. Dar liberalii sunt pe dreapta și susțin impozite mai mici, care nu fac întotdeauna casă bună cu o agendă socială ambițioasă.
Cât de stabil va fi acest guvern
Cât de stabil va fi acest guvern rămâne marea întrebare. Chiar înainte ca guvernul de coaliție să fie anunțat oficial, SPD, FDP și verzii au început să găsească modalități de a lucra împreună. În noiembrie, cele trei partide au lucrat împreună la noi măsuri anti-Covid-19 și intenționează să introducă obligativități de vaccinare.
În același timp, Bundestagul a lăsat să expire ordinele federale privind starea de urgență, pe care guvernul lui Merkel le-a folosit pentru a ajuta la coordonarea răspunsului țării la pandemie. FDP a fost partidul care s-a opus acestor ordine.
Partidele stau cu ochii pe alegerile din 2025
Propriile interese ar putea ajuta la menținerea intactă a coaliției. „Toate cele trei partide sunt de acord că se află în această coaliție în timp ce stau cu ochii pe alegerile din 2025”, spune David-Wilp, de la German Marshall Fund. „Vor să se asigure că nu va fi o singură dată și că toate cele trei partide pot câștiga din asta și se pot descurca rezonabil, la fel de bine, la următoarele alegeri”, afirmă el.
Uniți pentru drepturile LGBT
În ciuda diferențelor care le mai despart, cele trei partide sunt unite în jurul unor chestiuni. Toate sunt destul de progresiste din punct de vedere social, mai ales în chestiuni precum drepturile LGBT, iar coaliția a propus o agendă care să includă protecție mai mare pentru persoanele transsexuale. De asemenea, vrea să pună capăt restricțiilor privind donarea de sânge de către homosexuali.
Schimbările care pot avea loc în politica externă
Desigur, vor apărea schimbări majore în politica internă, dar Germania poate avea și o politică externă diferită. Din exterior, absența lui Merkel de pe scena mondială se simte ca o transformare majoră.
Merkel a promovat rolul Germaniei la nivel global și, pe măsură ce a făcut acest lucru, imaginea ei a crescut, crescând și importanța Germaniei. „Când a preluat funcția, în 2005, nici ea nu credea că într-o zi va fi numită ”lidera lumii libere””, afirmă David-Wilp.
Merkel lasă această moștenire următorului guvern german. Și, cel puțin pe hârtie, ideile majore ale politicii externe germane rămân intacte. „Este mai mult despre continuitate decât despre schimbare”, crede Markus Kaim, cercetător în domeniul securității internaționale la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.
Scholz poate fi testat în contextul crizei actuale din Ucraina
Politica externă sau politica UE nu au fost un factor important în alegeri, dar Scholz poate fi testat acum, în ceea ce privește abilitățile diplomatice, în contextul crizei actuale din Ucraina. În același timp, noul guvern german va dori, probabil, să se concentreze mai mult asupra pandemiei, pe redresarea economică și pe agenda de politică socială și economică.