Reforme la Curtea Constituțională, după revocarea lui Kovesi! Ce schimbări vor avea loc

În acest context, autoritățile române au trimis Curții Europene a Drepturilor Omului un document prin care se angajează să reformeze Curtea Constituțională.

Publicația Adevărul a intrat în posesia unui document care arată că Executivul își propune să elimine factorii care au dus la politizarea deciziilor Curții Constituționale.

Mai mult decât atât, Guvernul promite să reglementeze posibilitatea de revizuire a deciziilor CCR în cazul în care CEDO constată încălcări ale drepturilor fundamentale.

Plan de măsuri

Procedura spune că după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului ia o decizie definită, guvernul în cauză trebuie să trimită un plan de măsuri prin care se implementează decizia către Serviciul de Executări a Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.

După ce planul este trimis, acesta urmează să fie evaluată de Comitetul Miniștrilor de Externe din țările membre ale Consiliului Europei. Instituţia de contact din România prin care se derulează procedura este Agentul Guvernamental pentru CEDO, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

Decizia în cazul lui Kovesi

Decizia în cazul Kovesi a fost pronunţată pe 5 mai 2020 şi a devenit definitivă pe 5 august acelaşi an. Conform sentinţei, România a fost sancţionată pentru că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost interzis expres, de către Curtea Constituţională, accesul la o instanţă administrativă, în care să conteste temeiurile revocării.

CCR a statuat că procedura revocării se bazează pe raporturi pur constituţionale între actorii implicaţi, care nu pot fi judecate de instanţa de contencios administrativ, ci numai de către de instanţa de contencios constituţional. CEDO a stabilit însă că prin acest fapt a fost încălcat accesul la Justiţie şi dreptul la un proces echitabil.

De asemenea, CEDO a mai sancţionat faptul că printre capetele de acuzare aduse de ministrul Justiţiei de atunci, Tuorel Toader, în sprijinul revocării au fost criticile aduse de Kovesi schimbărilor legislative promovate de guvernarea PSD în domeniul penal şi al organizării judiciare, ceea ce a încălcat dreptul la liberă exprimare.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea