Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila este îngrijorat de evoluția noii variante a coronaviruslui, Omicron, adăugând că oamenii încă nu sunt conștienți la pericolul la care se expun.

Acesta susține că deși avem o armă împotriva virusului, vaccinul, care ne protejează de forme grave de boală, dar și de deces, lumea evită într-un număr foarte mare să se vaccineze, el adăugând că rata vaccinării este chiar mai mică, având în vedere populația rezistentă.

El a adăugat că protejarea este cea mai importantă soluție pentru a depăși cu bine pandemia de coronavirus și pentru a pune capăt valului de decese.

„Avem un instrument la dispoziția noastră care ne oferă două atuuri importante: nu facem forme grave de boală și decesul este evitat. Din păcate, România nu a fost în rândul țărilor campioane, legat de acoperirea vaccinală. Dacă suntem realiști, suntem undeva la 50%. Trebuie să luăm în calcul populația rezidentă din România, care este în jur de 16 milioane.

Opt milioane de români s-au vaccinat. Este important să continuăm să protejăm categoriile vulnerabile în primul rând, să găsim o soluție să convingem cât mai mult dintre cetățenii noștri, care nu au făcut-o încă, să se protejeze. Asta este soluția, dintr-un pachet mai mare, pentru că nu doar vaccinarea oprește pandemia, ci și alte măsuri, începând cu cele de protecție individuală, continuând cu asigurarea testării”, a declarat Alexandru Rafila, la B1 TV.

Alexandru Rafila, despre importanța testării

O altă problemă subliniată de ministrul Sănătății este lipsa testării din România, care ”șchiopătează”. Acesta susține că se fac eforturi pentru a crește accesibilitatea la testare, în contextul în care depistarea bolii este importantă, astfel încât transmiterea ei să fie oprită.

Alexandru Rafila susține că există pacienți care sunt vaccinați și suferă de boli cronice, însă din păcate nu au avu acces la servicii de sănătate, tocmai din cauza situației sanitare fără precedent în care ne-am aflat în ultimele luni.

„Testarea a șchiopătat foarte mult în România. Ne străduim să creștem accesibilitatea la testare. Cu cât depistăm mai multe persoane mai rapid, cu atât vom frâna transmiterea.

Mulți dintre concetățenii noștri cu boli cronice, sunt vaccinați și faptul că mulți dintre ei nu au avut acces la servicii de sănătate mi se pare un lucru incorect”, a mai precizat Alexandru Rafila.