Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a organizat astăzi, 4 ianuarie, împreună cu secretarul de stat Adriana Pistol și cu președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Adela Cojan, videoconferințe cu directorii direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a Municipiului București și cu managerii spitalelor.

Oficialii au discutat despre centrele de evaluare a pacienților COVID și despre pregătirea spitalelor pentru a acorda servicii medicale atât pentru bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și pentru cei cu alte patologii, pentru a evita situația din valurile precedente care a dus la o mortalitate acută.

Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați

Ministrul Sănătății consideră foarte importante centrele de evaluare ambulatorie, în care pacienții infectați vor fi investigați și vor beneficia de tratament astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital. În acest context, ministerul va realiza centralizarea situației centrelor de evaluare și va pune la dispoziția cetățenilor o hartă interactivă cu acestea cât mai rapid.

„Ne gândim la cele mai bune soluții atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale”, a spus Alexandru Rafila.

Secretarul de stat conf. dr. Adriana Pistol a precizat că e important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe.

„Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați”, a declarat dr. Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

Rafila: Numărul de cazuri va fi dublu în valul cinci

De asemenea, Alexandru Rafila, afirmat în cursul zilei de astăzi că în valul cinci al pandemiei de SARS-CoV-2 se estimează o dublare a numărului de cazuri faţă de valul precedent, când au fost 400.000 de îmbolnăviri confirmate „prin diagnostic”.

„În valul patru am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul cinci rămâne de văzut. Noi estimăm o dublare a numărului de cazuri. (…) Niciodată în biologie nu poţi să dai verdicte. Este foarte periculos să dai verdicte când discuţi despre microbiologie, despre organisme care evoluează”, a spus ministrul într-un interviu la Antena 3.

Potrivit acestuia, antiviralele noi care vor sosi în ţară ar putea fi eliberate pe bază de prescripţie medicale în farmacii sau în ambulatorii de specialitate, însă o decizie în acest sens nu a fost încă luată. Ministrul Sănătăţii a arătat că, probabil, aceste medicamente ar putea fi gratuite pentru „cei eligibili” şi a reiterat faptul sunt doar pentru persoane cu factori de risc.