Luni, 14 februarie, Alexandru Rafila a explicat că vaccinarea împotriva COVID-19 se va realiza DOAR la medicii de familie.
„Centrele de vaccinare își au rostul atunci când discuți de o urgență de sănătate publică, când trebuie să existe accesibilitate, volume mari de vaccin care se vehiculează. În momentul de față, când avem puține persoane care se vaccinează, în mod normal medicii vaccinatori trebuie să devină medicii de familie, așa cum există și pentru alte tipuri de vaccin.
Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina, nu se vor închide centrele după care căutăm alternativa”, a explicat acesta.
De asemenea, acesta a adăugat că reinventarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 este greu de realizat acum, când se discută despre relaxarea restricțiilor sanitare.
Reamintim că tot luni, 14 februarie, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că anularea restricțiilor împotriva COVID-19 va mai dura deoarece valul cinci are un decalaj față de cel al altor țări europene, unde măsurile impuse se ridică treptat.
Marcel Ciolacu: Ridicarea restricțiilor va mai dura
„Cred că domnul Rafila e cel mai îndreptățit, pe mine mă bucură trendul în care am intrat. Îmi pare rău că nu am reușit să avem medicamente ca în toată Uniunea Euroeană.
Știți că avem o defazare în ceea ce privește pandemia. Ridicarea stării de alertă sau cea de urgență depinde de ce se întâmplă în Balcani. Nu eu decid asta, președintele țării va convoca un CSAT”, a declarat social-democratul.
După aceea, Alexandru Rafila a completat discuția prezentând situația actuală de la secțiile ATI, subliniind că nu este momentul potrivit să aplicăm măsuri de relaxare.
Rafila: NU putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare
„Evoluţia numărului de persoane care sunt în ATI are o stabilizare, o creştere uşoară. De asta vă spuneam că nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secţiilor de terapie intensivă începe să scadă în mod susţinut.
Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, cu alţi specialişti, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecinţă în ceea ce priveşte reluarea diferitelor tipuri de activităţi sau renunţarea la unele dintre restricţii”, a explicat acesta.