Bharat Biotech se numără printre cei mai importanți producători de vaccinuri din lume, iar vaccinul său experimental, sub forma unui spray nazal, ar putea schimba cursul actual al pandemiei, scrie New York Times.
Vaccinurile disponibile în acest moment dau o imunitate puternică și de lungă durată împotriva bolilor severe, după cum arată mai multe studii. Însă protecția lor împotriva infecției cu coronavirus este trecătoare și poate scădea pe măsură ce apar noi variante ale virusului. Această realitate a făcut să se vorbească despre producerea unor noi vaccinuri.
Bharat Biotech se numără printre cei mai importanți producători de vaccinuri din lume. Cel mai cunoscut produs al său anti-Covid, Covaxin, este autorizat în India și în multe alte țări. Dar vaccinul său experimental nazal ar putea să aducă o schimbare majoră, scrie NYTimes.
Vaccinarea oamenilor cu un ser nazal sau oral s-ar putea face mai repede în mijlocul unui nou val al pandemiei, decât injecțiile, care necesită abilități și timp pentru a fi administrate. Un vaccin nazal este ar putea fi și mai bine suportat de mulți (inclusiv de copii) decât injecțiile dureroase și ar evita lipsa de ace și seringi.
Vaccinurile intranazale „pot fi administrate cu ușurință în campaniile de imunizare în masă și reduc transmiterea”, a spus Krishna Ella, președinte și director general al Bharat Biotech.
În prezent, există mai multe vaccinuri nazale aflate în dezvoltare la nivel mondial, unele fiind chiar în faza a 3 a studiilor. Dar laboratorul din India ar putea ieși mai repede pe piață cu un astfel de vaccin. În ianuarie, compania a obținut aprobarea de a începe un test de fază 3 a spray-ului nazal, în India, ca a treia doză pentru persoanele care au primit deja două doze de vaccin Covid.
De ce ar putea fi mai eficiente în răspândirea virusului
Vaccinurile sub forma spray-urilor nazale ar acoperi în mod ideal suprafețele mucoasei nasului, gurii și gâtului cu anticorpi de lungă durată și ar fi mult mai eficiente în prevenirea infecției și a răspândirii virusului. Specialiștii compară acest tip de vaccinuri cu cele clasice cu modul în care se pun santinele la porți pentru a împiedica intrarea dușmanilor și încercarea de a-i alunga, după ce deja au luat cu asalt castelul.
Singura modalitate de a evita cu adevărat transmiterea de la om la om
Vaccinurile nazale sunt „singura modalitate de a evita cu adevărat transmiterea de la om la om”, a spus Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto.
S-a demonstrat deja că vaccinurile nazale protejează șoarecii, dihorii și maimuțele împotriva coronavirusului. Un nou studiu de dată recentă a oferit dovezi puternice în sprijinul utilizării lor ca doză booster.
Un stimulator intranazal a indus celule de memorie imună și anticorpi în nas și gât și a întărit protecția, spre deoserbire de vaccinarea inițială, au explicat cercetătorii.
„Abordarea noastră nu este să folosim un vaccin nazal ca vaccin pentru prima doză, ci să îmbunătățim prima doză cu un vaccin nazal, pentru că atunci putem valorifica imunitatea existentă, care a fost deja creată”, a spus Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale, care a realizat studiul.
FluMist, un vaccin cu probleme
NY Times amintește că singurul vaccin nazal aprobat în Statele Unite pentru bolile respiratorii este FluMist, dar acesta nu a fost lipsit probleme. FluMist se bazează pe un virus gripal slăbit, așa că funcționează bine la copiii care nu au fost niciodată expuși. Dar, în cazul unor adulți, imunitatea existentă la gripă a ucis virusul slăbit și a lăsat vaccinul ineficient. Încercarea de a îmbunătăți vaccinul cu un ingredient suplimentar, numit adjuvant, a inflamat mucoasa nazală și a dus la paralizia facială periferică Bell la unii oameni.