China și-a creat propria criză de infrastructură și acum încearcă să se salveze. Eforturile de salvare s-au axat pe împrumuturile pentru proiecte Belt and Road Initiative (BR), construirea infrastructurii globale de un trilion de dolari a Beijingului și extinderea influenței Chinei în lumea în curs de dezvoltare.
Aceste probleme de îndatorare oferă Occidentului șansa de a aborda economiile în curs de dezvoltare cu alternative mai bune, potrivit unei analize publicate de Barrons.
Prin BRI, China a aruncat în stânga și-n dreapta cu miliarde de dolari, adesea în mod inutil, în împrumuturi pentru infrastructură, în timp ce a emis obligațiuni nedorite, adesea fără condiții, cu o planificare slabă a riscurilor, învăluite în cel mai mare secret. Țările în curs de dezvoltare, care nu dețin numerar și nu aveau capacitatea de a plăti, precum și cu o corupție împământenită, au fost extrem de vulnerabile.
Semințele eșecului au fost semănate de la început
Un raport recent al cercetătorilor Băncii Mondiale și al altor instituții sugerează că, practic, China a acordat împrumuturi de 240 de miliarde de dolari. Nu e deloc surprinzător că multe țări care s-au împrumutat pentru megaproiecte globale sunt acum expuse riscului de a nu mai achita împrumuturile. Semințele eșecului au fost semănate încă de la început din cauza lipsei de transparență și a managementului riscului.
Creditarea internațională de acoperire este riscantă. Dar, așa cum subliniază unul dintre autori în raport, „Beijingul încearcă pe ultima sută de metri să-și salveze propriile bănci”. Investiția nesăbuită a Beijingului a creat probleme pe care acum încearcă să le rezolve.
Povară uriașă pentru țările care au dificultăți în a plăti
Împrumuturile de salvare acumulează și mai multe datorii ale țării țintă. În timp ce împrumuturile de salvare ale FMI vin cu o dobândă de aproximativ 2%, împrumuturile chineze „de salvare” se ridică, de obicei, la aproximativ 5% – o povară uriașă pentru țările care întâmpină dificultăți în a plăti. Această datorie bilaterală, la rândul său, crește dependența față de China în Sudul Global. Această răsturnare de situație era previzibilă.
China a împrumutat zeci și chiar sute de miliarde de dolari țărilor despre care ar fi trebuit să știe că nu au nicio perspectivă de a rambursa datoria. A selectat țări care nu își puteau permite proiecte majore de infrastructură și le-a împovărat cu proiecte masive și datorii. Acest lucru este evident în țările care au beneficiat de împrumuturi de salvare, cum ar fi Pakistan, Ecuador, Oman, Egipt, Venezuela, Kenya și Sri Lanka, țări aflate într-o criză a datoriilor, în mare parte din cauza proiectelor prea ambițioase BRI.
Miza: materiile prime esențiale
Mai mult, China a încurajat aceste împrumuturi masive către țări cu probleme de corupție rampante. Companiile de la Beijing au fost adesea acuzate de corupție, mită, comisioane și delapidare.
Acuzațiile de corupție au fost o trăsătură proeminentă a BRI în multe țări, cum ar fi Malaezia și Kenya, unde oficialii chinezi au jucat un rol major în scandaluri importante. De fapt, China și-a folosit în mare parte instrumentul datoriei pentru a=și asigura accesul la materii prime esențiale din țările dependente ca mijloc de a plăti împrumuturile BRI.
De exemplu, în Guineea, China a oferit împrumuturi în valoare de 200% din PIB-ul total al Guineei, susținute de producția de bauxită. În Republica Democratică Congo, China a preluat mare parte din producția vitală de cobalt și cupru a țării pentru a plăti miliarde, în ciuda faptului că nu a construit infrastructură reală.
Șansă pentru Occident
Rezultatele BRI au fost mediocre. Pentru fiecare port, centrală electrică și autostradă de succes, au existat și baraje care se prăbușesc, aeroporturi goale, căi ferate spre nicăieri și datorii paralizante. Proiectele nu au reușit să îndeplinească previziunile optimiste. Dependența de Beijing – și, prin urmare, sprijinul geopolitic pentru politicile globale ale Chinei – este un alt motor central al BRI.
Pârghia din partea BRI și a finanțării similare pentru dezvoltare a permis Chinei să întoarcă aproape toată Africa și America Latină împotriva unui Taiwan independent. Eșecurile BRI au oferit Occidentului oportunitatea de a face un pas înainte și a oferi o alternativă productivă și competitivă la BRI.
China a abandonat strategia de a-și asuma riscuri extinse în detrimentul său. SUA și aliații săi trebuie să demonstreze că, atunci când transparența și datoria sustenabilă sunt piloni-cheie ai infrastructurii și finanțării dezvoltării, rezultatele sunt mai bune, iar cetățenii sunt cei care beneficiază.