Așadar, anul trecut a adus cele mai importante schimbări importante în ceea ce privește clasamentul firmelor care vând RCA, asigurarea care aduce circa jumătate din toate vânzările sistemului.
Putem observa că Euroins a ocupat prima poziție în topul vânzărilor de RCA din 2022. Totuși, cota sa de piață s-a diminuat cu circa 4 puncte procentuale față de finalul anului 2021, conform studiifinanciare.ro
Ceilalți jucători de pe piață au înregistrat date record
În schimb, ceilalți jucători de pe piață au înregistrat date record. De exemplu, Groupama și Allianz Țiriac se apropie de 20% din piața RCA pentru prima dată în istoria lor recentă.
Trebuie menționat că încasările din vânzarea de RCA au crescut substanțial în 2022, în principal pe fondul creșterii prețurilor. Primele Brute Subscrise (PBS) au ajuns la aproape 8 miliarde de lei, de la 5,95 miliarde de lei în 2021.
Clasamentul RCA după cota de piață
Potrivit sursei menționate, clasamentul RCA după cota de piață în Primele Brute Subscrise în 2022 a fost următorul:
- Euroins – 32,7%;
- Groupama – 20,4%;
- Allianz Țiriac – 18,7%;
- Omniasig – 7%;
- Asirom – 6,6%;
- Grawe – 5,8%;
- Axeria Iard – 5,6%;
- Generali – 2,7%;
- HD Insurance – 0,3%.
ASF raportează venituri în creștere pentru brokerii de asigurări
Un raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că piaţa de brokeraj în asigurări a consemnat la finalul primelor nouă luni din 2022 un avans de 23% a veniturilor obţinute din activitatea de distribuţie a asigurărilor, până la peste 1,48 mld. lei.
Astfel, dintr-un total al veniturilor de circa 1,48 mld. lei, peste 64% din veniturile brokerilor au venit din distribuţia asigurărilor RCA şi Casco, iar raportat la veniturile doar din zona asigurărilor generale de 1,35 mld. lei, ponderea veniturilor obţinute din distribuţia asigurărilor auto ajunge la peste 70%.
Primele nouă luni din anul trecut au venit cu cel mai mare ritm de creştere a veniturilor
La nivelul asigurărilor generale, Safety Broker a obţinut cel mai mare nivel al veniturilor din distribuţia asigurărilor pe acest segment, circa 78,9% venind din zona asigurărilor RCA şi Casco.
Primele 9 luni din 2022 au venit cu cel mai mare ritm de creştere a veniturilor companiilor de brokeraj în asigurări din ultimii cinci ani.
Piaţa de brokeraj din România nu este singura piață financiară care o duce bine. Un raport citat de Bloomber arată că băncile europene au revenit la nivelul profiturilor ridicate din 2017.