Luni, 26 iunie, guvernanții au votat legea pentru eliminarea pensiilor de serviciu pentru parlamentari. Pe fond, prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut un mesaj prin care spune că acest subiect s-a terminat, urmând cel al cumulului pensiei cu salariul.
„Astăzi am început cu pensiile parlamentarilor. E un lucru corect. Nu poți să ceri altor categorii, dacă tu îți menții aceste privilegii. Există europarlamentarii care au acest privilegiu. Aproape în toate parlamentele lumii există această pensie. Important este ca oamenii politici să se adapteze cerințelor și a nevoilor din propria țară. Azi, am văzut cu o largă majoritate, am terminat cu pensiile speciale la parlamentari, urmează cumulul pensiei cu salariul. Există excepții la aleșii locali, pentru că dreptul de a alege și a fi ales este în Constituție și nimeni nu are dreptul să atace Constituția României, fiindcă atunci ar fi un haos în țară”, declară Marcel Ciolacu.
Unii angajați vor fi exceptați de la interdicția cumulului pensie-salariu
Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu a mai spus că urmează să se ia decizia cu privire la interzicerea cumulului pensie-salariu, subliniind că sunt anumite categorii de angajați care sunt exceptați.
Despre acest subiect a vorbit și fostul premier, Nicolae Ciucă. Este vorba despre actori, profesorii universitari, precum și medicii care sunt și profesori.
„Sunt lucruri normale, dar se termină și acest capitol. (…) Încheiem în această săptămână până la finalul sesiunii și discuția cu pensiile speciale și cu acele eșalonări și negocieri avute pentru până în 2035. Se termină și cu angajații din parlament. Trebuie să înțelegem că nevoie societății românești sunt cu totul altele decât nevoile noastre personale. Este evident că am un program, că împreună cu colegii mei avem o foaie de parcurs”, încheie Ciolacu.
Luni, plenul comun al celor două camere ale legislativului a votat pentru eliminarea pensiilor pentru deputați. În total, 382 de deputați și senatori au votat în favoarea acestei decizii, în timp ce trei s-au abținut de la vot.
Inițiativa legislativă vizează abrogarea prevederilor cuprinse în capitolul XI din Legea nr. 96/2006, care se referă la dreptul deputaților și senatorilor de a primi indemnizația pentru limită de vârstă.