O nouă inițiativă legislativă ce urmează să fie depusă la Parlament vine cu modificări în ceea ce privește concediul medical și vechimea în muncă. Potrivit președintelui Comisiei pentru apărare din Senat, se corectează astfel „o scăpare din partea Legiuitorului”. Despre ce este vorba mai exact?
Concediu medical, recunoscut drept vechime în muncă: Sunt doi piloni diferiţi, cotizaţie pentru pensie şi vechime în profesie
Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a pledat marţi, pentru o iniţiativă legislativă care prevede că perioada de concediu medical pentru o boală cronică trebuie să fie considerată vechime în profesie.
Potrivit propunerii, această perioadă de concediu medical ar trebui luată în considerare atunci când angajatul revine la muncă, astfel încât să nu piardă vechimea în profesie.
„Este perioada cât un bolnav de cancer face tratament – nu din vina lui s-a îmbolnăvit – şi pe această perioadă contractul de muncă îi este suspendat. În momentul în care se întoarce, el nu mai are vechime în profesie.
Prin proiectul meu de lege institui ca această perioadă de concedii medicale să fie considerată vechime în profesie. Sunt doi piloni diferiţi, cotizaţie pentru pensie şi vechime în profesie.
Aici nu intră doar supravieţuitorii, intră şi aparţinătorii bolnavilor de cancer, intră şi femeile care îşi iau concedii pentru îngrijirea copilului, pentru maternitate, deci tot ce înseamnă concedii medicale susţinute poate pe zona unei boli cronice, sau a unor drepturi recunoscute în societate”, a transmis Pauliuc, menţionând că urmează să obţină semnăturile pentru proiect şi apoi să-l depună în circuitul legislativ.
Propunerea nu va pune presiune pe bugetul de stat
Ea precizează că această propunere legislativă nu ar impune o presiune suplimentară asupra Bugetului de stat, ci ar corecta „o scăpare din partea Legiuitorului”.
„Prin această propunere legislativă, foștii pacienți se vor afla în aceeași situație cu oamenii care nu au avut niciodată acest statut în ceea ce privește drepturile ce se acordă în raport cu vechimea în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate în domeniile ocupării forței de muncă și al salarizării. Trebuie spus că, în acest moment, toate aceste tipuri de concedii medicale sunt recunoscute ca stagiu de cotizare.
Deci, nu va exista niciun fel de presiune asupra Bugetului de stat şi aşa destul de presat. Pur şi simplu, facem o corectură faţă de ceea ce consider că a fost o scăpare din partea Legiuitorului. Prin această lege, dorim ca bolnavii care reuşesc să învingă afecţiunile cu care se confruntă să aibă şansa firească de a concura pe piaţa muncii – fie la stat, fie la privat.
Practic, este o nouă formă de eliminare a discriminării la care sunt supuşi supravieţuitorii”, a anunţat Nicoleta Pauliuc în cadrul dezbaterii organizate la Parlament.