Schimbare uriașă la ITP. Este o premieră în România. Totul va fi înregistrat și monitorizat

masina verificare itp mecanic service auto

SURSA FOTO: Dreamstime

O firmă din Cluj-Napoca a câștigat licitația pentru platforma informatică privind inspecțiile tehnice periodice (ITP). Valoarea contractului se ridică la 4,4 milioane de lei. Despre ce este vorba mai exact?

Platformă informatică pentru inspecțiile tehnice periodice (ITP)

Compania Hypermedia Cluj-Napoca a obținut un contract important cu Registrul Auto Român (RAR), în urma unei licitații pentru dezvoltarea unei platforme informatice dedicate inspecțiilor tehnice periodice (ITP) realizate de stațiile autorizate și monitorizarea activității acestora. Valoarea contractului se ridică la 4,4 milioane de lei, fără TVA, cu un termen de derulare de 4 ani, suma fiind ușor mai mică decât estimarea inițială de 4,9 milioane de lei, conform informațiilor furnizate de profit.ro.

La procedura de licitație au participat și alte companii, precum Altimate și o asociere formată din Flame Data Technologies și Softcentric Development, însă oferta câștigătoare a fost cea a companiei Hypermedia Cluj-Napoca.

Regia Autonomă Registrul Auto Român (RAR) este instituția de specialitate desemnată de Ministerul Transporturilor, responsabilă cu reglementarea și monitorizarea vehiculelor rutiere din România.

SURSA FOTO: Facebook, Registrul Auto Român Oficial

Care sunt obiectivele platformei informatice

Noua platformă informatică va trebui să asigure transpunerea cerințelor legislației naționale și europene referitoare la inspecțiile tehnice periodice, inclusiv modificările recente ale Directivei europene și RNTR 1 (Reglementările privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere în normele tehnice privind siguranța circulației și protecția mediului). Rolul platformei este de a îmbunătăți atât procesul de înregistrare a inspecțiilor, cât și de monitorizare a activității stațiilor ITP.

Potrivit caietului de sarcini al licitației, platforma va integra cerințele actuale ale RAR și va permite administrarea eficientă a datelor colectate în timpul inspecțiilor. Astfel, aplicația trebuie să asigure:

  • Integrarea cu platformele actuale ale RAR prin intermediul API-urilor sau altor tehnologii moderne.
  • Importul și stocarea tuturor datelor istorice din platforma existentă pe o perioadă de minim 5 ani.
  • Transparență și accesibilitate permanentă pentru solicitanți, asigurând un flux de informații eficient între instituție și utilizatori.

Funcționalități și beneficii

Pe lângă facilitarea proceselor administrative și tehnice din cadrul RAR, noua platformă va îndeplini și o serie de obiective strategice:

  • Creșterea eficienței aparatului administrativ prin automatizarea unor procese și prin optimizarea fluxului de date.
  • Îmbunătățirea interacțiunii cu solicitanții, oferindu-le acces 24/7 la informații și servicii.
  • Respectarea standardelor europene, permițând integrarea cu alte platforme similare din Uniunea Europeană.
  • Interoperabilitate cu sisteme informatice naționale și internaționale.

Platforma va asigura, de asemenea, respectarea normelor în vigoare privind siguranța vehiculelor și protecția mediului, îmbunătățind eficiența inspecțiilor tehnice periodice și facilitând schimbul de date cu alte instituții din domeniu.