Reforma pensiilor speciale trebuie finalizată până în 2023
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat astăzi, 8 septembrie 2022, că reforma pensiilor speciale trebuie finalizată până la data de 31 decembrie 2022.
„Au existat discuții la nivelul Guvernului și în coaliție, pe această temă, s-a exprimat punctul de vedere cu privire la faptul că avem un jalon care are un conținut care privește pensiile speciale, iar noi, în legislația națională, avem pensiile ocupaționale și pensiile de serviciu”, a explicat el, amintind că s-a constituit deja un grup de lucru în acest sens.
„Dialogul informal cu Comisia urmează să îl avem în această lună”, a adăugat Marcel Boloș.
Vă reamintim faptul că, în momentul în care sunt condiții și circumstanțe obiective de modificare a unui jalon, statul membru UE îi prezintă aceste condiții Comisiei Europene, iar apoi CE decide dacă sunt justificate aceste circumstanțe pentru modificarea jalonului și ia o decizie finală.
„Acum e foarte prematur de spus care va fi decizia. (…) În momentul de față nu s-a pus în discuție acest jalon decât în spațiul public, nu avea ce răspuns să ne ofere Comisia. Termenul pe care îl avem și până când suntem obligați să avem un punct de vedere este 31 decembrie 2022”, a precizat Marcel Boloș.
Potrivit spuselor sale, trebuie primită o poziție, „fie că este albă sau e neagră”. „Jalonul trebuie limpezit într-un anume fel sau altul, ori renunțăm la inechități ori se elimină plafonul de 9,4%. El nu poate fi pus în aplicare pentru că se contrazic informațiile în cadrul jalonului”, a adăugat el.
Pensiile speciale vor crește pentru anumiți magistrați
Tot astăzi, au apărut noi acuzații la adresa coaliției de guvernare în ceea ce privește planurile privind pensiile speciale. Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a dezvăluit ce vor face PNL-PSD în această privință, ci se pare că nu este vorba despre o scădere sau o desființare a lor.
Deputatul USR, Claudiu Năsui, a declarat că „PSD-PNL profită de noile legi ale justiției” pentru a crește pensiile speciale ale magistraților. Aparent, un magistrat care a ocupat de-a lungul carierei sale o singură dată o funcție de execuție, atunci toată pensia specială va fi calculată ca și cum ar fi ocupat-o pe perioada întregii cariere profesionale.
Potrivit spuselor sale, în loc să le scadă sau să le desființeze, așa cum au promis, PSD și PNL, de fapt, măresc pensiile speciale în acest caz pentru a „cumpăra tăcerea magistraților”.
„Cresc din nou pensiile speciale. Ați citit bine. Nu doar că nu le scad, ci le cresc. PSD-PNL profită de noile legi ale justiției ca să crească pensiile speciale.
În noile legi ale justiției, au pus un articol prin care dacă un magistrat a fost o dată „șef” în toată cariera sa, toată pensia specială va fi calculată ca și cum ar fi fost șef toată viața.
Tare, nu? Ar trebui să le crape obrazul de rușine cum zic ei că desființează pensiile speciale, dar de fapt le tot cresc. PSD-PNL fac asta pentru cumpăra tăcerea magistraților”, a scris, astăzi, Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.